Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival Hory a mesto premietne víťazné filmy z Vancouveru

Na snímke projektová manažérka festivalu Hory a mesto Natália Bokníková Foto: TASR/Michal Svítok

Festivalový program dnes novinárom predstavili organizátori festivalu, ktorý ponúkne v priebehu piatich dní 52 filmov, z toho až 18 slovenských.

Bratislava 21. marca (TASR) - O týždeň sa v Bratislave začne 13. ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Festivalový program dnes novinárom predstavili organizátori festivalu, ktorý ponúkne v priebehu piatich dní 52 filmov, z toho až 18 slovenských, 11 hlavných hostí, 18 prednášok cestoklubov Kino Svet, sedem fotovýstav, lezecké preteky a ďalšie sprievodné aktivity. Festival vzniká v spolupráci s prestížnym Vancouver International Mountain Film Festivalom.

"Festivaly sa dejú v symbióze. Vo februári spravíme festival vo Vancouveri a potom víťazné filmy a tie, ktoré sa tam premietali s úspechom, prinesieme na Hory a mesto. Takisto to funguje naopak, české a slovenské filmy z Hory a mesto prezentujeme o rok neskôr v Kanade," povedal pre TASR Alan Formánek, ktorý vo Vancouveri žije už 20 rokov a v roku 1998 tam začal organizovať Festival horského filmu. O dva roky neskôr otvoril podobné podujatie v Bratislave pre slovenskú outdoorovú komunitu.

Tu bude player


Formánkovi sa tento rok podarilo priniesť do Bratislavy takmer všetky víťazné filmy z kanadského festivalu. Diváci tak uvidia dokument dvoch austrálskych režisérov Tima Copea a Richarda Dennisona Po stopách Džingischána, ktorý získal vo Vancouveri najvyššie ocenenie Grand Prix. "Je to výnimočný trojhodinový film o putovaní Tima Copea presne po stopách Džingischána - 10.000 kilometrov dlhej ceste z Mongolska do Maďarska. Trvala 18 mesiacov, cestoval na koni, ťave a peši," vysvetlil riaditeľ festivalu Hory a mesto a dodal: "Tim Cope bol prvým človekom, ktorému sa to podarilo od čias Džingischána. Je to neskutočný film nakrútený jedným človekom, malou kamerou počas jeho 18-mesačného putovania a potom spracovaný v štúdiu Richardom Dennisonom."

Tu bude player


Cenu za najlepší lezecký film získala vo Vancouveri snímka poľského režiséra Marcina Koszalku Deklarácia nesmrteľnosti (Deklaracja nieśmiertelności). Ide o 29-minútový portrét legendárneho poľského skalného lezca - bláznivého Piotreka Korczaka. "Bol to priekopník voľného lezenia v Poľsku v 80. a 90. rokoch, veľmi temná egocentrická zvláštna postava. Ten film má skutočne umelecký rozmer, lebo je to taká sonda do jeho duše," poznamenal Formánek a upozornil aj na anglický dokument Moonflower od režiséra Alastaira Leea. "Vo Vancouveri získal cenu za najlepší film o horolezectve. Zobrazuje dvoch britských lezcov pri alpskom výstupe ťažkou cestou na Mount Hunter na Aljaške, počas piatich dní, v krutých podmienkach."

Návštevníkov festivalu čakajú ďalšie dokumenty, ktoré filmári nakrúcali v extrémnych podmienkach - na skalách, vo vode, vo vzduchu či v džungli a prinášajú svedectvá z oblastí Slovenska, Gruzínska, Indie, Iránu, Tibetu, Konga a viacerých európskych krajín.

Festival Hory a mesto sa uskutoční od 28. marca do 1. apríla v multiplexe Cinema City v nákupnom centre na petržalskej strane Dunaja.