Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Filmový festival inakosti sa presúva do Banskej Bystrice

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Program v Banskej Bystrici štartuje v piatok o 17.00 h kultovým nemeckým filmom Coming Out o mladom učiteľovi, ktorý objavuje samého seba.

Bratislava 20. februára (TASR) - Filmový festival inakosti (FFi) prinesie filmy zo života gejov, lesieb, bisexuálov, transľudí a intersexuálnych ľudí do Banskej Bystrice. V piatok 22. a sobotu 23. februára premietnu organizátori v Múzeu SNP divácky najatraktívnejšie snímky z predošlých ročníkov festivalu.

"V každom regióne žijú ľudia s inou citovou a sexuálnou orientáciou. Vieme však, že v menších mestách majú často viac obáv otvorene hovoriť o svojom citovom prežívaní, keďže majú strach z negatívnych reakcií okolia," uviedla pre médiá riaditeľka FFi Zita Hosszúová a dodala: "Veríme, že práve filmové príbehy im môžu pomôcť nájsť odvahu hovoriť otvorene o svojich partnerských vzťahoch.

Program v Banskej Bystrici štartuje v piatok o 17.00 h kultovým nemeckým filmom Coming Out (r. Heiner Carow) o mladom učiteľovi, ktorý objavuje samého seba. Vystrieda ho film, ktorý zvíťazil v diváckom hlasovaní na FFi 2012 - Albert Nobbs (r. Rodrigo García). Divákom vyrozpráva silný príbeh vždy spoľahlivého čašníka, ktorý je však v skutočnosti ženou.

V sobotnom programe figuruje americký dokument Edie a Thea: Príliš dlhé zásnuby (r. Susan Muska, Greta Olafsdottir). Hlavnými hrdinkami snímky sú dve Newyorčanky, ktoré sa spoznali v 60. rokoch a hoci vedeli, že sú si súdené, trvalo im až 42 rokov, kým sa ocitli pred oltárom. Slovenskú tvorbu bude zastupovať dielo režiséra Roberta Švedu Anjeli. Film rozpráva o zomierajúcom mužovi, ktorému zrazu do života vstúpi neznámy mladík. Medzi divácke hity patria aj kanadské Imaginárne lásky od talentovaného režiséra Xaviera Dolana, ktorý divákom pripravil audiovizuálny zážitok na tému neopätovanej lásky. Program uzatvára snímka plná humoru Paráda (r. Srdjan Dragojević). Dej sa krúti okolo mafiána, ktorý pomáha chrániť ľudí na prvom gejskom pochode na Balkáne.

"Sprievodným podujatím bude v Banskej Bystrici diskusia pod záštitou Amnesty International na tému Práva LGBTI ľudí na Slovensku a vo vybraných krajinách. Hosťami budú Martin Macko z Iniciatívy Inakosť a Jela Dobošová z Amnesty International," TASR informoval PR manažér FFi Roman Samotný.