Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival Viva Musica! predstavuje prvých účinkujúcich

Viva Musica Foto: TASR/Tomáš Halász

Vstup na koncert Mozart Group (22.6.), ktorý sa bude konať na Hlavnom námestí v Bratislave, je voľný a vstupenky na koncert Hiromi, ktorý sa bude konať 24.6. v Starej Tržnici sú už v predaji.

Bratislava 22. februára (TASR) - Poľské kvarteto Mozart Group a japonská klaviristka Hiromi, ktorá vystúpi s novým projektom Move, sú prvými potvrdenými účinkujúcimi festivalu Viva Musica! 2013. Ten sa uskutoční v posledný júnový týždeň, v dňoch 22. až 29. júna na štyroch pódiách v Bratislave - na Hlavnom námestí, v Starej tržnici, Albrechtovskom dome na Kapitulskej ulici a na Bratislavskom hrade.

Po minuloročnom úspechu dvojice Igudesman & Joo, ktorá očarila divákov Starej tržnice svojím humorom a virtuozitou, sa organizátori rozhodli niečo podobné dopriať širšiemu hľadisku, a to na otváracom koncerte 9. ročníka festivalu Viva Musica! 2013, ktorý sa uskutoční 22. júna na bratislavskom Hlavnom námestí. Zoskupenie "klasicky" vyštudovaných hudobníkov MozART Group, ktorí sa rozhodli hrať klasickú hudbu, povedzme tak trochu inak, zaútočí na bránice publika. To na ich vystúpeniach zakaždým plače od smiechu. V rámci svojich vystúpení pracujú s hudbou ako s plátnom, analyzujú jej štruktúru a dopĺňajú ju o brilantné asociácie s nečakanými vyústeniami.

Poľské kvarteto založili v roku 1995 Filip Jaślar (1. husle), Michał Sikorski (2. husle), Paweł Kowaluk (viola) a Bolek Błaszczyk (violončelo). Odvtedy obišli štyri kontinenty, viac ako 40 krajín a spolupracovali s takými osobnosťami, akými sú poľský herec a mím Ireneusz Krosny či Bobby McFerrin. MozART Group síce hrá Mozarta či Vivaldiho, ale pri počúvaní Malej nočnej hudby v podaní štyroch brilantných hudobníkov z Akadémie hudby vo Warszawe a Łodzi bude mať divák pocit, že Mozart pochádzal z Nashvillu, Tennessee, Bavorska, Španielska alebo komponoval v štýle židovského klezmeru.

Ďalším veľkým menom, ktoré na Slovensku nie je potrebné zvlášť predstavovať, je japonská jazzová klaviristka a skladateľka Hiromi Uehara. V rámci festivalu Viva Musica! sa po prvý raz predstaví svojím novým projektom Move. Na koncerte 24. júna v Starej tržnici ju budú sprevádzať najväčšie mená svetového jazzu - basgitarista Anthony Jackson, propagátor šesťstrunovej basgitary, a bubeník Steve Smith, ktorého v roku 2001 americký magazín Modern Drummer zaradil medzi TOP 25 svetových bubeníkov všetkých čias.

Vstup na koncert Mozart Group (22.6.), ktorý sa bude konať na Hlavnom námestí v Bratislave, je voľný a vstupenky na koncert Hiromi, ktorý sa bude konať 24.6. v Starej Tržnici sú už v predaji v sieti Ticketportal. TASR informovala PR manažérka festivalu Barbora Drahovská.