Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Festivalové leto sa začína

Zabávajúci sa návštevníci na tanečnom workshope Foto: pohodafestival.sk

Počas najbližších dvoch mesiacov budú prebiehať monotématické aj multikultúrne festivaly. Niektoré sú známe len na Slovensku, iné sa zaradili do zoznamov najlepších festivalov v Európe.

Bratislava 29. Júna (TERAZ.sk) – Začiatok leta sa spája nielen s posledným školským dňom, ale aj štartujúcou sezónou letných festivalov.

Slovensko sa môže pochváliť širokou škálou výberu festivalových žánrov. Na svoje si prídu si milovníci popu, rocku aj reggae.




TOPFEST - najväčší rockový open-air festival na Slovensku

Festivalové leto otvára už tento víkend na piešťanskom letisku najväčší rockový open-air festival na Slovensku - TOPFEST. Strediskom TOPFESTU po minulé roky bolo Nové mesto nad Váhom, do ktorého zavítali aj známe kapely ako SUM 41, SKA - P, Soulfly alebo Limp Bizkit, či hviezdy z Česka ako Čechomor a Kabát. Prvýkrát sa toto podujatie uskutoční na piešťanskom letisku, ktoré má s usporadúvaním festivalom bohaté skúsenosti. V tohtoročnom line up-e sa objavia hviezdy ako Divokej Bill, Konflikt, Nightwish, Kabát, Slobodná Európa, Prague Conspiracy alebo skupina Čad.

Kde?        letisko Piešťany
Kedy?      29.06.- 30.06.
Za koľko?  jednodňový lístok - 25 eur,  dvojdňový lístok - 40 eur
Viac info na: topfest.sk

Fanúšikovia českej skupiny Kabát na Topfeste 2010
Foto: TASR



Celý svet je plný POHODY

Už šestnásty ročník festivalu Bažant Pohoda potvrdzuje, že toto multikultúrne podujatie sa zaradilo medzi najznámejšie festivaly na Slovensku a dokonca aj v Európe. Niekoľkoročné úsilie prinieslo svoje ovocie a tohto roku sa Pohoda zaradila medzi top 50 najlepších festivalov na svete. Bohaté skúsenosti organizátorov sa prejavujú nielen v atraktívnom line up-e, ale aj službami pre svojich návštevníkov. O tom, že Pohoda nie je len hudobným festivalom, svedčí aj množstvo besied, divadelných a tanečných workshopov. Už klasickým symbolom festivalu sa stali obľúbení požiarnici, ktorí zabezpečujú návštevníkom príjemné schladenie počas letných dní. Medzi headlinerov festivalu tento rok patria Lou Reed, Emiliana Torrini, Kasabian, Orbital, The Kooks. 

Kde?       letisko Trenčín
Kedy?     05.07.- 07.07.
Za koľko?  permanentka v predpredaji - 85 eur,  permanentka na mieste - 99 eur
Viac info na: pohodafestival.sk

Speváčka Santigold na Pohode 2011
Foto: pohodafestival.sk



(Ne)tradičný festival vo Vrbovom

Vo Vrbovom sa uskutoční už šiesty ročník netradičného hudobno-recesistického multimediálneho festivalu Vrbovské Vetry. Od pondelka do piatku organizátori ponúknu kultúrne podujatie (hudobné, divadelné, besedy), po ktorom bude nasledovať film z výberu Letného kina Bažant kinematografu. Na besede moderovanej Š. Hríbom sa zúčastní napr. aj I. Mikloš a R. Sulík. Sobotný hudobný program sa bude niesť v znamení bratov Jobusovcov a multiorganizácie Kriak, Banjo Band Ivana Mládka, Karpatských Chrbátov alebo Chikiliki-tua. V nedeľu sa na UPRATÉKE môže zúčastniť ktokoľvek, kto má záujem na upratovaní a skrášlení areálu po festivale.

Kde?       futbalový štadión Vrbové
Kedy?     09.07.- 15.07.
Za koľko?  pondelok-piatok: vstup zdarma, sobota: 15 eur, nedeľa: vstup zdarma
Viac info na: vrbovskevetry.sk

Braňo Jobus na pódiu na festivale Vrbovské vetry
Foto: wshakespeare.sk



Ako punkáči pomáhajú deťom

Aj milovníci tvrdšej punkovej hudby majú na Slovensku svoj festival. Už názov Punkáči deťom naznačuje, že cieľom nie je iba zábava, ale aj pomoc našim najmenším. Kapely hrajúce na tomto festivale sa vzdávajú svojho nároku na honorár v prospech nadácie Pomoc deťom v ohrození. Každý návštevník zakúpením lístka prispieva na potreby tejto nadácie. Na piatom ročníku festivalu vystúpia okrem obľúbených českých a slovenských punkových kapiel ako sú The Fialky, Karpina, Punk Floid, Načo Názov aj zahraniční interpreti Sham 69 (UK), Varukers (UK), The Memphis Patrol (HU), Offenders (I) a Stage Bottles (D).

Kde?       Lodenica Piešťany
Kedy?     19.07.- 21.07.
Za koľko?  permanentka do 18.07. - 26 eur,  permanentka na mieste - 30 eur, iba
sobota - 15 eur
Viac info na: punkacidetom.sk

Punkáči na festivale Punkáči deťom 2011
Foto: punkacidetom.sk



Rýdzo slovenský festival

Kozel Žákovic Open prezentuje najmä domácu produkciu. Celý festival sa teda nesie v znamení rodinnej atmosféry. Okrem festivalových "štamgastov" ako sú PARA, HEX, VIDIEK, POLEMIC, sa na pódiu objaví aj Jana Kirschner, Peter Lipa, Čad, Zóna A či Slobodná Európa. Festival je určený všetkým milovníkom slovenskej hudby.

Kde?       Trenčianske Bohuslavice
Kedy?     27.07.- 28.07.
Za koľko?  permanentka v predpredaji: 20 eur, permanentka na mieste: 25 eur
Viac info na: zakovicopen.sk

Longital na Kozel Žákovic Open
Foto: zakovicopen.sk



"Hroznový" festival

Grape festival sa hneď po prvom ročníku, na ktorom sa predstavili headlineri ako Röyksopp alebo The Subways, zaradil medzi obľúbené augustové festivaly. Príjemnou atmosférou festivalu neboli prekvapení len návštevníci, ale aj hudobníci. Preto britskú skupinu The Subways uvidíme aj tento rok. Okrem nej sa na festivale predstaví aj Morcheeba, Example, The bloody beetroots, Blood Red Shoes. Z domácich kapiel sa predstaví Puding pani Elvisovej, Le Payaco, Noisecut, Billy Barman, Diego, The Uniques.

Kde?       letisko Piešťany
Kedy?     10.08.- 11.08.
Za koľko?  permanentka v predpredaji: 39 eur, permanentka na mieste: 45 eur
              iba sobota v predpredaji: 34 eur, iba sobota na mieste: 39 eur
Viac info na: grapefestival.sk

Pohoda na festivale Grape 2011
Foto: grapefestival.sk



Festival, ktorý spája ľudí rôznych krajín, kultúr a rás

Od svojho vzniku v roku 2008 sa festivalu Uprising podarilo prepracovať do top štyridsiatky európskych festivalov. Aj keď sa považuje sa za najväčší stredoeurópsky reggae festival, nie je monotematický. Aj milovníci dancehall, ska, latino, hip-hop, dubstepu alebo drum’n’bass si prídu na svoje. Prírodné kúpalisko Zlaté piesky umožňuje široku škálu vodných atrakcií (vodné lyžovanie a bicykle), pripravené sú aj tanečné workshopy, jóga a capoeira. O deti bude postarené v detskej zóne. Tohtoročnými headlinermi sú Asian Dub Foundation (UK), Max Romeo (JAM), Irie Révoltés (D/FR), Deadly Hunta (UK) a desiatky ďalších zahraničných interpretov. Uprising v preklade znamená povstanie a svojím názvom aj dátumom ma pripomínať významnú udalosť v dejinách Slovenska – Slovenské národné povstanie.

Kde?       Zlaté Piesky, Bratislava
Kedy?      24.08.- 25.08.
Za koľko?  permanentka do 10.08. - 30 eur, permanentka do 23.8.- 33 eur
permanentka na mieste: 40 eur (2 dni); 25 eur (1 deň)
Viac info na: uprising.sk

festival Uprising 2011
Foto: uprising.sk



Leto v znamení Elánmanie

Takto znie heslo tohtoročného festivalu Orange Music Summer. Organizátorom sa podarilo získať pre svoj projekt kultovú slovenskú skupinu Elán, o ktorej je známe, že sa festivalom nezúčastňuje. A Orange music summer je možno jedna z posledných možností, kde si možno vypočuť a zaspievať najväčšie hity. Aj tento rok sa festival bude konať na štyroch miestach: Duchonka, Ružiná, Domaša a Orava. Okrem sľúbenej kapely Elán sa objavia aj iné hviezdy popu ako Zuzana Smatanová, IMT Smile, Gladiátor, Marián Čekovský.

Kde a kedy?     
Orange Music Summer Domaša 13.-14.7.2012
Orange Music Summer Ružiná 27.-28.7.2012
Orange Music Summer Duchonka 10.-11.8.2012
Orange Music Summer Orava 24.-25.8.2012

Za koľko?   Prvých 1000 lístkov – 9,90 eur (u ostaných sa cena navyšuje)
Viac info na: duchonkafest.sk

Kapela Polemic na festivale Orange Music Summer
Foto: duchonkafest.sk



My vám hráme. Vy sa zabávate. Dohoda?

Ďalším festivalom, ktorý sa uskutoční na viacerých miestach, konkrétne Zemplínska Šírava, Malacky, Banská Bystrica a Poprad, je Fun rádio Dohoda. Keďže sa táto hudobná akcia koná na kúpaliskách, okrem hudobnej zábavy si návštevníci môžu vychutnať aj skutočne letné osvieženie v bazénoch. Vodné atrakcie sú zahrnuté v cene lístka. Festival je zameraný na populárnu slovenskú hudbu a vystúpia na ňom Zoči voči, Majk Spirit, Gladiátor, M. Čekovský, R. Müller.

Kde a kedy?     
Zemplínska Šírava – 07.07.
Banská Bystrica – 21.07.
Malacky – 04.08.
Poprad – 18.08.
Za koľko?  
Vstupenka v predpredaji – 9,90 eur
Vstupenka na mieste – 11,90 eur
Vstupenka aj so vstupom do termálnych atrakcií – 16,90 eur (predpredaj)
Vstupenka aj so vstupom do termálnych atrakcií – 19,90 eur (na mieste)
Viac info na:  funradio.sk/dohoda/

Moderátori na festivale Funrádio Dohoda
Foto: funradio.sk/dohoda/



Divadelná sezóna nekončí

Pre ľudí, ktorí uprednostnia divadlo pred hlučnými stagemi, má leto atmosféru hier Williama Shakespeara. Marián Zednikovič, iniciátor myšlienky letných divadelných predstavení, sa nechal inšpirovať Letnými Shakespearovskými slávnosťami v Prahe a od roku 2001 sa hrávajú aj v Bratislave. Spolupráca s pražskými a ostravskými hercami skvalitňuje festival, ktorý tohto roku ponúka komédiu Dvaja páni z Verony, minuloročný kompletne vypredaný titul Richard III., naposledy bude uvedená aj inscenácia Antonius a Kleopatra a pražský kolektív prinesie do Bratislavy komédiu Skrotenie zlej ženy.

Kde?       Bratislava
Kedy?     03.07.- 05.08.
Za koľko?  
Dvaja páni z Verony 33,00 € (VIP), 22,00 € (I. zóna), 11,00 € (II. zóna)
Richard III. 30,00 €(VIP), 20,00 € (I. zóna), 11,00 €(II. zóna)
Skrotenie zlej ženy 33,00 € (VIP), 22,00 €(I. zóna), 11,00 €(II. zóna)
Antonius a Kleopatra 30,00 € (VIP), 20,00 €(I. zóna), 11,00 €(II. zóna)
Viac info na: wshakespeare.sk

Letné Shakespearovské slávnosti - inscenácia Richarda III.
Foto: wshakespeare.sk



Pôvod slovenskej hudby je vo folklóre

Počas tohto víkendu sa začína najstarší a najrozsiahlejší folklórny festival vo Východnej. Toto podujatie neponúka len vrcholnú prehliadku tradičnej slovenskej a medzinárodnej folklórnej scény. Návštevníci sa môžu zapojiť do interaktívnych tanečných, hudobných, speváckych workshopov, remeselné tvorivé dielne. Festival je spojený s otvorením letnej sezóny v Tatrách a približuje návštevníkom Vysokých a Nízkych Tatier bohatstvo slovenskej ľudovej kultúry.

Kde?       Východná
Kedy?     29.06.- 01.07.
Za koľko?  
Piatok 29.06. – 11 eur
Sobota 30.06. – I. blok – 6 eur
Sobota 30.06. – II. blok – 9 eur
Nedeľa 01.0. – 8 eur
Permanentka – 24 eur
Viac info na: festivalvychodna.sk

Folklórny súbor Lúčnica na festivale vo Východnej 2011
Foto: festivalvychodna.sk