Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Filharmonikov čaká záverečný koncert japonského turné

Foto: TASR/PAvel Neubauer

Už dnes nastúpia slovenskí filharmonici na svoj záverečný koncert v Tokiu, kde predstavia interpretáciu Dvořákovej 9. symfónie i Smetanovej Vltavy.

Bratislava 2. júla (TASR) - V utorok 3. júla sa členovia Slovenskej filharmónie (SF) vrátia z 11. japonského turné. Tento rok odohrali deväť koncertov v siedmich mestách - Tokio, Kofu, Nagoya, Nigata, Morioka, Daisen a Osaka. TASR informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Sólistami večerov boli japonský klavirista Takashi Yamamoto, huslista Erik Schumann, izraelský violončelista Gavriel Lipkind a člen orchestra SF Ján Slávik. Slovenská filharmónia sa predstavila pod taktovkou stáleho hosťujúceho dirigenta SF Leoša Svárovského a domácej dirigentky Keiko Mitsuhashi. V programe zazneli v Japonsku žiadané diela slovanských skladateľov - Bedřicha Smetanu, Petra Iľjiča Čajkovského a Antonína Dvořáka.

Súčasťou turné boli aj dva koncerty v svetoznámej Suntory Hall, ktorá bola pred niekoľkými rokmi zrekonštruovaná a svojou dokonalou akustikou patrí medzi najlepšie koncertné siene na svete. "Koncerty v Suntory Hall sú vždy vyvrcholením turné. Koncert 27. júna dirigovala Japonka Keiko Mitsuhashi a sólistom bol Erik Schumann, ktorý uviedol Dvořákov husľový koncert. Najprestížnejšia japonská sála s kapacitou 2006 miest bola beznádejne vypredaná, publikum nadšené," informovala z Japonska manažérka orchestra Tatiana Schoeferová. Druhý koncert SF v Suntory Hall (28.6.) pod vedením Leoša Svárovského zhodnotila slovami: "Patril do kategórie výnimočných. Pod jeho vedením SF podala výkon svetovej úrovne. Na úvod zaznela mimoriadne náročná predohra zo Smetanovej Predanej nevesty a potom sa rozbehol úžasný, strhujúci hráčsky kolotoč, ktorý vyvrcholil ohňostrojom v podobe ovácií publika opäť plnej Suntory Hall."

Dnes čaká filharmonikov záverečný koncert v Tokiu. Sólistom posledného večera bude člen orchestra SF Ján Slávik, v ktorého interpretácii zaznie violončelový koncert Antonína Dvořáka, program doplní jeho 9. symfónia a Smetanova Vltava.

"Členovia orchestra priletia z krajiny vychádzajúceho slnka v utorok 3. júla v popoludňajších hodinách na letisko vo Viedni," dodala Martina Tolstova.