Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Do kín mieria Čertoviny, nová rozprávka Z. Trošku

Zdeněk Troška, ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V hlavných úlohách čertov sa predstavia Jakub Prachař a Dominick Benedikt.

Bratislava 4. januára (TASR) - Ako prvý český film roku 2018 vstúpi do kín rozprávka režiséra Zdeňka Trošku Čertoviny. Scenár napísal režisér s Markom Kališom voľne na motívy šumavských báchoriek. V hlavných úlohách čertov sa predstavia Jakub Prachař a Dominick Benedikt. Haničku hrá Sara Sandeva, jej milého Jána mladý herec Richard Jaroslav Müller, sedliaka Oldřich Navrátil, statkára Kopyta Jaromír Nosek a Lucifera Karel Dobrý. V ďalších úlohách sa diváci môžu tešiť na Andreu Hoffmannovú, Davida Gránského, Janu Bernáškovú, Nelly Řehořovú a iných.

Hlavnými hrdinami rozprávky sú dvaja nešikovní čerti Popelák a Uhelák, ktorí sú vládcom pekiel poslaní za trest do sveta. Do mesiaca majú každý priviesť jednu hriešnu dušu. Úlohu sa im od začiatku nedarí splniť. Namiesto toho, aby ľudí zvádzali k hriechom, neúmyselne im pomáhajú. V prestrojení za paholkov sa dostanú na statok a zdá sa, že konečne budú mať úspech. Vypočítavý sedliak totiž chce svoju dcéru Haničku vydať za nafúkaného statkára Kopyta. Hanička však miluje šuhaja Jána. A aby všetko dobre dopadlo, je potrebné vziať si na pomoc pekelné sily.

"Pokračujeme v štýle českého pekla a aj čerta známych z rozprávok Jána Drdu, Josefa Ladu a ďalších našich spisovateľov," hovorí klasik českej filmovej rozprávky Zdeněk Troška, ktorý sa k čertom vracia už po niekoľký raz (rozprávky Z pekla štěstí, Čertova nevěsta, milovaný čert z filmu Princezna ze mlejna). "Český čert je skôr nešikovný truľo než zákerný škodca, rád by sa bratríčkoval s človekom, a ak mu niečo vykoná, je to skôr úsmevná čertovina než zlomyseľnosť. Takže opäť uvidíme čertiská, nad ktorých snahou dostať hriešne duše do pekla, sa budeme usmievať," avizuje režisér.

Jeden z ústrednej dvojice čertov - Popelák to podľa Jakuba Prachařa nemá v živote jednoduché: "A preto si myslím, že sa ho báť nemusíme. Je zmätený, pretože so svojím kolegom a chalanmi v pekle boli zvyknutí na určitý komfort a zrazu sa dostanú do prostredia, ktoré im nie je úplne vlastné, a tam sa začínajú problémy," naznačuje známy český herec, hudobník a moderátor. Strach zrejme v divákoch nevzbudí ani druhý v čertovskom duu Uhelák. "Báť sa ho nemusíte, je to zlostník a trdlo," dodáva jeho herecký predstaviteľ Dominick Benedikt.

Čertoviny v produkcii spoločnosti Fénix Film uvedie do kín CinemArt 11. januára.