Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Do kín prichádza z obdobia normalizácie film eŠteBák

Na snímke sprava herečka Michaela Majerníková a herci Jirka Mádl a Ady Hajdu. Foto: TASR/Michal Svítok

V bratislavskom kine Lumiére sa dnes konala slávnostná premiéra slovensko-česko-poľského filmu eŠteBák režiséra Juraja Nvotu. Diváci v slovenských kinách si môžu pozrieť film od 19. apríla.

Bratislava 16. apríla (TASR) - V Bratislave sa dnes uskutočnila slávnostná premiéra slovensko-česko-poľského filmu eŠteBák. Trpkú komédiu, ktorá sa odohráva v časoch najťažšej normalizácie v období po okupácii ČSSR vojskami Varšavskej zmluvy, nakrútil režisér Juraj Nvota. Film vznikol na základe štúdia autentických archívnych materiálov. "Scenárista a producent Ľubo Slivka strávil veľa času v bádateľni Ústavu pamäti národa (ÚPN) pri odtajnených prípadoch, príbeh splietol podľa reálnej udalosti," povedal pre TASR Nvota.


Príbeh občana z Československa


Jeho eŠteBák je teda založený na skutočnom príbehu občana z Československa. "Je, ale skutočný Adam bol zastrelený v Pečenskom lese, jeho manželka to prežila," doplnil režisér. Hlavnú postavu rádioamatéra Adama, ktorý sa dostal do centra záujmu útvaru pre Štátnu bezpečnosť (ŠtB) a z jeho nevinného koníčka sa stal profesionálny nástroj režimu, zveril českému hercovi Jiřímu Mádlovi. "Na prvé stretnutie s ním som išiel trošku s pocitom, či to je naozaj len rafťák a snowboarďák, ale hneď počas prvých minút rozhovoru sa vykľulo, že je to bystrý rozmýšľajúci chalan, hodne ostrieľaný," komentoval Nvota obsadenie trpkej komédie o človeku, ktorého hrdinstvo spočíva v tom, že sa napriek okolnostiam usiluje bojovať proti totalitnému režimu.

Tu bude player

Herecké obsadenie


V prípade hlavnej ženskej postavy, Adamovej partnerky a neskôr manželky Evy, siahol Nvota po neopozeranej tvári. Evu si zahrala slovenská herečka Michaela Majerníková. "Hľadal som partnerku Jirkovi Mádlovi, veľa herečiek sme pozvali na casting a táto dvojica nejako zacvakla. Nehovorím, že tie iné herečky nie sú výborné, ale na kamerových skúškach sa študuje to, či tí dvaja patria k sebe."


Postavu eŠteBáka si vyskúšal a časy totality, kedy sa za vtipy o komunistoch išlo do väzenia a udávanie bolo národným športom, si pripomenul aj Ady Hajdu. Na stretnutí s médiami poznamenal, že v zoznamoch ŠtB našiel aj svojich kamarátov. "Niektorí sa nám aj na VŠMU priznali, keď si vypili pár vodiek, že sú na nás nasadení a musia s nami chodiť na zájazdy, keď sme boli vonku vo Francúzsku," uviedol herec a dodal: "Veľa tých ľudí ešte stále je medzi nami a ešte podpisuje tie spolupráce. Stále to existuje. Remeslo donášača existuje celý život, bude naďalej. Myslím si, že toto treba premietať stredným a vysokým školám, aby nezabudli, čo sme žili."

Divákom sa v novej trpkej komédii ďalej predstavia Jan Budař, Ondřej Vetchý, Marko Igonda, Táňa Pauhofová, Arnošt Goldflam, Szidi Tobias, Martin Geišberg, Marek Geišberg, Maciej Stuhr, Dorota Nvotová, Lukáš Latinák. Slovensko-česko-poľský film eŠteBák (s pôvodným názvom Konfident) uvidia diváci v slovenských kinách od 19. apríla.