Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Filmová Sissi, herečka Romy Schneiderová by mala 80 rokov

Romy Schneiderová, archívna snímka. Foto: lovingmyjetlag.blogspot.com

V 80. rokoch minulého storočia bola umelkyňa na vrchole svojej kariéry, ale aj na vrchole svojich ľudských síl. Kým na plátne zvládala osudy žien s úplnou dokonalosťou, v súkromí sa jej nedarilo.

Viedeň/Bratislava 22. septembra (TASR) - Rakúska herečka Romy Schneiderová sa stala známou najmä stvárnením postavy rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety Bavorskej zvanej Sissi z rovnomenného filmu Ernsta Marischku z roku 1955. V nedeľu 23. septembra uplynie 80 rokov od narodenia obľúbenej herečky.

Romy Schneiderová (rodená Rosemarie Magdalena Albach-Retty) sa narodila 23. septembra 1938 vo Viedni. Rakúsko bolo v tom období po anšluse súčasťou nacistickej Tretej ríše a tak automaticky získala nemecké štátne občianstvo. Pochádzala z hereckej rodiny, bola dcérou Magdy Schneiderovej a Wolfa Albach-Rettyho. V októbri 1938 sa rodina presťahovala z Viedne do Schönau am Königssee, kde Romy Schneiderová vyrastala u svojich starých rodičov. Jej krstné meno Rosemarie bolo kombináciou mien jej babičiek, ktoré ju ale volali Romy. V roku 1940 sa narodil jej brat. V roku 1943 sa však ich rodičia rozišli, oficiálne ich manželstvo rozviedli v roku 1945. Po druhej svetovej vojne odišla do internátnej školy v Elsbethene neďaleko Salzburgu, ktorú ukončila v roku 1953. Jej matka Magda Schneiderová sa v tom roku vydala za hoteliéra Hansa Herberta Blatzheima.

Romy Schneiderová nemala herecké ambície, na konkurz do filmu ju dlho nahovárala jej mama. V roku 1953 debutovala vo filme Wenn der weiße Flieder wieder blüht (Keď biele orgovány začnú kvitnúť), kde hrala po boku svojej matky. Film jej priniesol úspech a tak získala ďalšiu úlohu vo filme Ohňostroj (Feuerwerk, 1954), odvtedy už bolo jej meno uvedené ako Romy Schneiderová a získavala ďalšie role. V tom istom roku sa predviedla tiež v hlavnej úlohe vo filme Mädchenjahre einer Königin (Mladosť kráľovnej Viktórie), v réžii Ernsta Marischku.

Ten istý režisér si ju vybral aj do titulnej role filmu Sissi (1955). Romy Schneiderová sa stala jednou z najpopulárnejších herečiek sveta. Film mal dve pokračovania Sissi - Die junge Kaiserin (Sissi – Mladá cisárovná, 1956) a Sissi - Schicksalsjahre einer Kaiserin (Sissi – Osudové roky cisárovnej, 1957). Nakrútiť štvrté pokračovanie o osudoch Sissi však mladá herečka už odmietla.

V roku 1957 vznikol film Monpti (Miláčik z Paríža). V roku 1958 obsadil režisér Pierre Gaspard-Huit Romy Schneiderovú do hlavnej úlohy vo filme Christine (Kristína). Počas nakrúcania sa po prvý raz stretla so svojou osudovou láskou, francúzskym hercom Alainom Delonom, s ktorým sa neskôr aj zasnúbila, ale v roku 1964 sa dvojica napokon rozišla. Rozchod psychicky nezvládla a pokúsila sa o samovraždu. Z Francúzska je aj ďalší jej úspešný film Katja (1959) od režiséra Roberta Siodmaka. Úspech sa dostavil aj s filmom La Piscine (Bazén, 1969), kde sa ukázala po boku Alaina Delona, ktorý si ju vyžiadal za partnerku.

Herečka spolupracovala okrem francúzskych aj s nemeckými, rakúskymi, talianskymi režisérmi, určitý čas žila v americkom Hollywoode. Film Le Proces (Proces, 1962) bol nakrútený podľa predlohy knihy českého autora Franza Kafku. Romy Schneiderová za úlohu v tomto filme získala v Paríži Cenu za najlepšiu zahraničnú herečku.

Z francúzskych režisérov mal na ňu najväčší vplyv Claude Sautet. Nakrútila s ním niekoľko filmov, ktoré kritika právom označila za vrchol jej tvorby. Sú to snímky Les choses de la vie (Veci života, 1970), Max et les ferrailleurs (Max a bitkári, 1971), César et Rosalie (Cézar a Rozália, 1972), Mado (1976) a Une histoire simple (Celkom obyčajný príbeh, 1978). V pamäti divákov zostal aj film Le vieux fusil (Stará puška, 1975), tragický príbeh chirurga (Phillipe Noiret) z francúzskeho malomesta, ktorý sa pomstí za manželku (Schneiderová) a dcéru, ktoré brutálne zavraždili esesáci. K jej ďalším známym dielam patria La Mort en direct (Smrť v priamom prenose, 1980), La Banquiere (Bankárka, 1980), Fantasma d'amore (Prízrak lásky, 1981), Garde a vue (Svedok, 1981).

Vo svojom poslednom filme La passante du Sans-Souci, (Pútnička zo Sans-Souci, 1982) si Romy Schneiderová zahrala dvojitú úlohu - nemeckú antifašistku Elsu, ktorá si so sebou do parížskej emigrácie zoberie chlapčeka Maxa po tom, ako nacisti zabili jeho otca, a zároveň postavu Maxovej manželky o takmer 40 rokov neskôr, keď sa jej muž pomstí nacistickému pohlavárovi žijúcemu v úkryte v Paraguaji.

V 80. rokoch minulého storočia bola umelkyňa na vrchole svojej kariéry, ale aj na vrchole svojich tvorivých i ľudských síl. Kým na plátne zvládala osudy žien s úplnou dokonalosťou, v civilnom živote sa jej nedarilo.

Na jar 1965 po rozchode s Delonom sa herečka vrátila do Nemecka, svojou účasťou podporila nevlastného otca pri otváraní jeho novej reštaurácie. Tam sa zoznámila aj s hercom a režisérom Harrym Meyenemom. Svatbu mali 15. júla 1966 a na jeseň sa presťahovali do Berlína, kde sa im 3. decembra 1966 narodil syn David. Manželstvo sa skončilo rozvodom v roku 1975 a Harry Meyen spáchal v roku 1979 samovraždu.

Druhýkrát sa vydala 18. decembra 1975 za Daniela Biasiniho. Z tohto zväzku sa 21. júla 1977 narodila dcéra Sarah Biasini, ktorá je tiež herečkou. V roku 1981 podstúpila Romy Schneiderová operáciu obličky. V tom istom roku sa stala rodinná tragédia, jej syn zomrel 5. júna 1981 na následky nehody. Jeho smrť herečku natoľko zasiahla, že sa stiahla do ústrania.

Romy Schneiderová zomrela 29. mája 1982 na infarkt v Paríži vo Francúzsku, dožila sa iba 43 rokov. Pochovaná je v rodinnej hrobke po boku svojho syna Davida na cintoríne vo francúzskej obci Boissy-sans-Avoir, ktorá sa nachádza v departemente Yvelines.

Talentovaná herečka počas svojho krátkeho života natočila množstvo úspešných filmov. Získala francúzske filmové ceny César a bola nominovaná aj na prestížnu americkú filmovú cenu Oscar.

Cena Romy Schneiderovej (franc. Prix Romy-Schneider) je francúzska filmová cena, udeľovaná od roku 1984 každoročne francúzskej, alebo frankofónnej herečke. Je pomenovaná na počesť herečky Romy Schneiderovej.