Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Film: Jirka Mádl preniesol Facebook do roku 1989

Český herec Jiří Mádl Foto: TASR/Martin Baumann

Do slovenských kín mieri nový český film Probudím se včera. Hlavného hrdinu komédie zo študentského prostredia stvárnil Jiří Mádl, ktorý spolupracoval aj na tvorbe scenára.

Bratislava 13. marca (TASR) - Do slovenských kín mieri nový český film Probudím se včera. Hlavného hrdinu komédie zo študentského prostredia stvárnil Jiří Mádl, ktorý spolupracoval aj na tvorbe scenára. "Nechcel som v tom hrať, pripadal som si na to starý. Navyše som si hovoril, že by som to už asi nezvládol, pretože som nakrúcal po sebe Konfidenta, Štyri slnká," povedal pre TASR obľúbený český herec, ktorý sa obával toho, že na film "o ceste za študentskou láskou do hlbín nedávnej minulosti" už nebude mať dosť síl. Napokon však povedal režisérovi Miloslavovi Šmídmajerovi a scenáristovi Lumírovi Holčákovi áno. "Dal som si podmienku, že v tom budem hrať, keď ma to nechajú prepísať. Urobili to, tak som do toho šiel," vysvetlil rodák z Českých Budějovíc, ktorého medzi mladé herecké talenty českého filmu katapultovali Snowboarďáci (2004).




V novej komédii si s chuťou zahral štyridsiatnika Petra Kovářa, ktorý dostal šancu vrátiť sa na chvíľu do svojich študentských čias, aby konečne vyznal lásku svojej bývalej spolužiačke Eliške. Má opäť 18 rokov, ale zostalo mu vedomie i pamäť 40-ročného muža. Snaží sa získať sympatie svojej lásky, ale musí zvládať aj povinnosti v škole, s čím nepočítal. Zabudol tiež, aké odlišné bolo školstvo pred Nežnou revolúciou a čo to znamená byť znova v koži študenta v časoch, keď sa pánom profesorom hovorilo súdruhovia.

Jirka Mádl prepísaním scenára zapracoval do filmu, ktorý divákov dostane do júna roku 1989, aj v súčasnosti mimoriadne obľúbenú sociálnu sieť, behajúceho domáceho miláčika Waldemara či podnikateľa podozrivého z trestnej činnosti, ktorý sa preslávil svojím útekom polícii. "Nemenil som ráz filmu, vyhodil som päť scén a dodal som tam tri motívy - zajaca, Krejčířa a Facebook a prepísal som svoje dialógy," doplnil herec, ktorý na jeseň študoval scenáristiku v New Yorku. Scenár komédie Probudím se včera, v ktorej si ďalej zahrali Eva Josefíková, Filip Blažek, Viktor Preiss, Svatopluk Skopal, Nela Boudová, Petr Nárožný a ďalší, však zmodernizoval ešte pred absolvovaním školy v USA. "Moja úloha bola trochu ho zaktualizovať a urobiť ho drzejším, pretože bol veľmi milý a trošku akoby 'přizdisráčskej'" doplnil s úsmevom Mádl a priznal, že má ambíciu v budúcnosti tvoriť scenáre. "Vôbec sa nevzdávam herectva, baví má čím ďalej tým viac, ale mám pocit, že scenáristika ma baví ešte o trošku viac."

Tu bude player