Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

FOTO: Jozef Kroner chýba slovenskému filmu už dvadsať rokov

Na archívnej snímke herec Jozef Kroner. Foto: TASR/J. Teslík

V divadle, filme aj v televízii Jozef Kroner presvedčivo vytváral charakterové postavy v komediálnom i vážnom repertoári. Veľmi blízke mu boli tragikomédie.

Bratislava 12. marca (TASR) - Nezabudnuteľný Jozef Kroner si ako jeden z mála slovenských hercov zahral vo filme, ktorý získal Oscara. V pondelok 12. marca uplynie dvadsať rokov od jeho úmrtia.

Jozef Kroner sa narodil 20. marca 1924 v Staškove na Kysuciach. Vyučil sa v Považských strojárňach a v Považskej Bystrici hral ochotnícke divadlo. Vynikol najmä v Gorkého dráme Vassa Železnovová a v Gogoľovej Ženbe. Táto rola mu v roku 1948 vyniesla pozvanie do hereckého súboru divadla v Martine. V rokoch 1956-1984 bol členom Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave.

V divadle, filme aj v televízii Jozef Kroner presvedčivo vytváral charakterové postavy v komediálnom i vážnom repertoári. Veľmi blízke mu boli tragikomédie. Originálny herecký výraz, charakteristická mimika tváre, gestikulácia a typické hlasové zafarbenie vtisli punc neopakovateľnosti mnohým jeho filmovým hrdinom.

Jednou z jeho prvých filmových úloh bol Jožko Púčik v televíznej komédii Statočný zlodej, ktorú v roku 1958 nakrútil režisér Ján Lacko podľa divadelnej hry Ivana Stodolu Jožko Púčik a jeho kariéra.

Zaslúžilý umelec Jozef Króner (uprostred) na snímke s J. Bohdalovou a Vladimírom Dvořákom, 2.11.1970.
Foto: TASR / M. Vojtek


Tragikomický príbeh Obchod na korze z obdobia vojnovej Slovenskej republiky nakrútila v roku 1965 dvojica režisérov Ján Kadár a Elmar Klos. Film pripomínajúci deportácie Židov zo Slovenska a arizáciu ich majetku získal v roku 1968 Cenu akadémie (Oscara) v kategórii zahraničný film. Po roku 1968 však skončil v trezore.

Popularitu Jozefovi Kronerovi priniesli úlohy v komédiách Pacho, hybský zbojník (1975) a Stratená dolina (1976) Martina Ťapáka, a tiež televízne seriály Sváko Ragan či Slovácko sa nesúdí.

Jozef Kroner, archívna snímka
Foto: TASR/Vladimír Benko

Rola vo veľkofilme Juraja Jakubiska Tisícročná včela (1983) patrila k vrcholom Kronerovej hereckej dráhy. Neskôr ho diváci mohli vidieť v komédii Věry Chytilovej Dědictví, aneb Kurvahošigutntag (1992).

Jozef Kroner bol laureátom mnohých slovenských i zahraničných ocenení. In memoriam sa stal Osobnosťou Kysúc roka 1998. Na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach sa ocitla tabuľka s jeho menom po boku svetových filmových hviezd.

Zomrel 12. marca 1998 v Bratislave. Dvadsať významných osobností Slovenska založilo po jeho smrti Spoločnosť Jozefa Kronera, ktorej cieľom je pripomínať herecké a ľudské posolstvo tohto významného herca. Jednou z jej najdôležitejších aktivít je každoročné udeľovanie Cien Jozefa Kronera.