Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Film o odvolanom arcibiskupovi Bezákovi odvysiela Česká televízia

Róbert Bezák Foto: TASR

Zámerom filmárov, ako pre TASR uviedol režisér Petr Minařík, bolo predstaviť nielen českej verejnosti človeka, ktorý otvorene formuluje témy a rovnako tak hovorí k ľuďom.

Trnava/Praha 26. novembra (TASR) – Česká televízia (ČT) odvysiela v nedeľu 16. decembra dokument o bývalom trnavskom arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi s názvom Arcibiskup s ľudskou tvárou.

Štáb brnianskeho štúdia ČT ho začal pripravovať začiatkom roka 2012. Snímka je zaradená do programu v rámci cyklu Cesty viery na ČT2, má anotáciu Portrét neobyčajného muža v obyčajnom svete -zázrak sa odkladá, trest prichádza hneď.

Zámerom filmárov, ako pre TASR uviedol režisér Petr Minařík, bolo predstaviť nielen českej verejnosti človeka, ktorý otvorene formuluje témy a rovnako tak hovorí k ľuďom. "To presahuje región Trnavy, Slovenska a aj strednej Európy," zdôvodnil v úvode prác rozhodnutie prekročiť česko-slovenské hranice Minařík.

Filmári niekoľko týždňov Bezáka sprevádzali počas jeho pracovných povinností i v čase voľna, do scenára filmu však zasiahli udalosti okolo jeho nečakaného odvolania z postu arcibiskupa. To bolo aj jedným z dôvodov, prečo trvá dokument namiesto zamýšľanej polhodiny takmer hodinu.

"Nemohli sme túto nečakanú skutočnosť opomenúť a pokúšame sa sprostredkovať možnosti a dôvody jeho nedobrovoľného odchodu," informoval v čase výroby dokumentu Minařík. Nie sú, ako uviedol k filmu na webovej stránke televízie, uvedené žiadne dôvody odvolania, protistrana mlčí.

"Pokus o ľudskú tvár cirkvi narazil na stereotypné mechanizmy, podľa ktorých cirkev nielen jedná, ale aj uvažuje. Bezák svojou bezprostrednosťou oslovuje ľudí naprieč generáciami a je tŕňom v oku hierarchii vlastnej cirkvi," konštatoval režisér. Primárne však film je, ako dodal, portrétom Róberta Bezáka, ktorý je pre tvorcov stále fascinujúcou autoritou, bez ohľadu na "dramatický" vývoj udalostí okolo neho.