Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Filmom Spiaci účet chce M. Luther ukončiť filmársku kariéru

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V centre príbehu stoja mladí manželia, ktorí sa v zložitej životnej a finančnej situácii rozhodnú predať vzácny obraz, zdedený po starých rodičoch.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Spiaci účet je názov nového slovenského filmu z dielne režiséra a scenáristu Miloslava Luthera. Detektívne romanetto s historickými prvkami vstúpi do kinodistribúcie 18. apríla. TASR o tom informoval Peter Gašparík z distribučnej spoločnosti Continental film.

V centre príbehu stoja mladí manželia, ktorí sa v zložitej životnej a finančnej situácii rozhodnú predať vzácny obraz, zdedený po starých rodičoch. Nájdu v ňom chúlostivý odkaz, ktorý sa pokúšajú rozlúštiť. Odkrývajú vďaka tomu temné tajomstvo rodiny, siahajúce až do obdobia druhej svetovej vojny. Nové zistenia ich postavia pred dilemu - peniaze im môžu zmeniť život vo všetkom, no s bohatstvom preberú na seba aj vinu svojich predkov. "Film paralelne rozvíja príbeh dvoch partnerských dvojíc: súčasníkov a tých, čo žili za tzv. Slovenského štátu. Ich životné dilemy - existenčné problémy či morálne otázniky - sú v mnohom podobné... My si len nechceme priznať, že nie sme iní ako naši predkovia. Vynášame nad nimi morálne súdy, pritom sme rovnako náchylní zľaviť zo svojich princípov, keď ide o osobnú kariéru, príležitosť získať čo najlepšie bývanie, poriadne si zarobiť, užívať si," hovorí Luther, ktorý je známy využívaním historických reálií vo svojej filmovej tvorbe.

"Napadlo mi, že pátranie po pravde o minulosti je svojím spôsobom detektívka, preto som pri štruktúre rozprávania zachoval rovnováhu medzi scénami zo súčasnosti a z minulosti - nie sú to len útržky spomienok. S kritickým odstupom a bez dobového sentimentu prezrádzame, ako sa tie udalosti naozaj stali," vysvetľuje filmár, ktorý chce snímkou Spiaci účet ukončiť svoju filmársku kariéru. "Umenie, o ktoré som sa vždy usiloval, má klásť otázky, spochybňovať zovšeobecňujúce úsudky a zobrazovať človeka v celej jeho zložitosti, sile aj slabosti. Teším sa na každého, kto venuje svoj čas naozaj poslednému filmu mojej vyše päťdesiatročnej tvorivej cesty."

V hlavných úlohách filmovej novinky sa predstavia Richard Autner a Dominika Morávková. Okrem nich diváci uvidia Františka Kovára, Annu Maľovú, Ivu Janžurovú, Veroniku Mészárosovú, Dávida Uzsáka či Vladimíra Polívku.