Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Filmová adaptácia Hobita bude mať tri časti

Elijah Wood ako predstaviteľ hobita Froda na filmovom plátne. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Všetky tri snímky vznikajú v digitálnom 3D formáte na Novom Zélande, kde sídli Jacksonova spoločnosť vizuálnych efektov Weta Digital.

Los Angeles 31. júla (TASR) - Filmová adaptácia románu Hobit bude mať namiesto pôvodne plánovaných dvoch dielov napokon tri časti, oznámil v pondelok režisér projektu Peter Jackson.

Po zhliadnutí zostrihaného prvého dielu a časti druhého dielu Hobita si Jackson, ktorý na strieborné plátno preniesol v trilógii aj ďalší román J.R.R. Tolkiena Pán prsteňov, podľa vlastných slov uvedomil, že má priestor aj na tretí film. Inak by veľká časť príbehu, odohrávajúceho sa vo fiktívnom svete Stredozeme 60 rokov pred udalosťami z Pána prsteňov, ostala nevypovedaná.

"Zistili sme, že bohatosť príbehu Hobita, ako aj niektorý súvisiaci materiál v dodatkoch Pána prsteňov, vyvoláva jednoduchú otázku: vypovieme viac z tohto príbehu? A odpoveď z nášho pohľadu filmárov a fanúšikov je jednoznačné áno," uviedol Jackson vo vyhlásení.

Prvý film Hobit: Neočakávaná cesta príde do kín v decembri tohto roka, druhý Hobit: Cesta tam a späť má naplánovanú premiéru na december 2013. Tretí by mali uviesť v lete 2014.

Na projekte rozšírenom o ďalší film budú naďalej spolupracovať spoločnosti Warner Bros. a MGM.

Všetky tri snímky vznikajú v digitálnom 3D formáte na Novom Zélande, kde sídli Jacksonova spoločnosť vizuálnych efektov Weta Digital. Hlavné nakrúcanie prvých dvoch filmov sa nedávno skončilo.