Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Filmová herečka a fotografka Gina Lollobrigida slávi životné jubileum

Herečka Gina Lollobrigida Foto: TASR/AP Photo

Jedna z najkrajších žien sveta, Mona Lisa filmovej spoločnosti 20th Century Fox, dnes oslavuje 85 rokov.

Subiaco/Bratislava 4. júla (TASR) – Filmová herečka a fotografka Gina Lollobrigida je známa z filmov Fanfán Tulipán, Veľký Caruso, Krásky noci, Chlieb, láska a žiarlivosť alebo Zvonár u Matky Božej. Narodila sa 4. júla 1927 a dožíva sa pekných 85 rokov.

Lollo alebo Gina Nazionale, ako ju zvyknú prezývať v Taliansku, sa narodila v skromnej rodine v mestečku Subiaco južne od Ríma. Jej telo v tvare "presýpacích hodín", zmyselné pery a veľké mandľové oči podľa Talianov stelesňujú taliansku krásu vo svojich najkrajších rozmeroch.

O tom, že jej krásy a zmyselnosti s vekom neubúda, svedčí aj výsledok prieskumu pánskeho magazínu Playboy z roku 1998, podľa ktorého ju muži zaradili medzi 20 najsexi žien storočia. Príchod Lollo do Hollywoodu podnietil renomovaný magazín People Today k tomu, aby ju zverejnil na prvej stránke pod titulom "Sex z Talianska zaplavil USA".

Američania ju označili za Monu Lisu filmovej spoločnosti 20th Century Fox. Jej krása vraj dobyla srdcia takých hviezd a prominentov ako Franka Sinatru, Henryho Kissingera, Fidela Castra čí hollywoodskeho producenta Howarda Hughesa.

Gina si svoje prvé peniaze zarobila predávaním portrétov amerických vojakov slúžiacich v Taliansku po druhej svetovej vojne. Prvýkrát si zahrala v roku 1946, keď ju v uliciach Ríma na prechádzke objavil producent Mario Costa, avšak iba malú rolu, aby si ňou zaplatila hodiny spievania. O rok neskôr sa zúčastnila súťaže krásy. Prostredníctvom nej získala vstupenku na súťaž Miss Talianska, kde obsadila tretie miesto, a upútala na seba  pozornosť filmových producentov.

Lollobrigida účinkovala vo viac než 60 filmoch, v ktorých ukázala nielen  svoje príťažlivé krivky, ale aj talent, vrátane filmov slávneho režiséra Vittoria de Sicu s názvom Pane, amore e fantasia (1954) či Zvonár z Notre Dame (1956). Hrala po boku hviezd ako napríklad Marcello Mastroianni, Rock Hudson, Humphrey Bogart a Sean Connery.

Napriek tomu, že niektoré filmy z jej bohatej filmografie nesú provokačné názvy - Manželka na jednu noc (1952), Krásna, ale nebezpečná (1955), Rýchla a sexi (1958), talianska filmová diva vždy vehementne odmietala vyzliekať  sa pred kamerou. Fakt, že ju režiséri čoraz častejšie žiadali o  to, aby sa pred kamerou objavila nahá, ju primäl k tomu, aby v 60. rokoch opustila filmové ateliéry v prospech ďalšieho veľkého koníčku - fotografovania.

Ako jedna z celebrít mala takmer neobmedzený prístup k najrôznejším ľuďom. Objektom jej fotografií sa stali brazílska futbalová hviezda Pelé, americký prezident Ronald Reagan, americký herec Paul Newman, maliar Salvador Dalí a Fidel Castro.

Lollobrigida využila svoj štatút celebrity na dobročinné účely, keď sa stala veľvyslankyňou Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Aj napriek úspešnej kariére však Gina šťastie v láske nemala. V roku 1948 sa vydala za juhoslovanského doktora Milka Scofiča. Z tohto manželstva pochádza syn Milko. Pár sa však v roku 1971 rozišiel a odvtedy Gina nezakotvila v žiadnom vzťahu.

Za účasti stoviek nadšených obdivovateľov osadila Gina Lollobrigida 27. júna 1996 počas filmového festivalu Art Film v Trenčianskych Tepliciach svoju pamätnú doštičku na Most slávy.