Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Fond predlžuje termín na predloženie žiadosti na Mesto kultúry 2020

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Cieľom programu je najmä podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia, ale aj užšej spolupráce mesta s inštitúciami zriaďovanými štátom, samosprávou, ako aj neziskovým sektorom.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Mestá, ktoré sa chcú uchádzať o titul Mesto kultúry 2020, majú možnosť zaregistrovať žiadosť až do 14. januára 2019. Fond na podporu umenia (FPU) predĺžil lehotu na predkladanie žiadostí. "Predĺžením termínu chceme vyjsť v ústrety mestám, ktoré po novembrových komunálnych voľbách a s nimi súvisiacimi zmenami vo volených orgánoch potrebujú väčší časový priestor na predkladanie svojich projektov," ozrejmila Petra Kňazeová, poverená vo FPU komunikáciou s médiami.

Pripomenula, že výber víťazného mesta sa odohráva vo dvoch kolách. Z prvého, otvoreného pre všetky mestské sídla, postupujú tri projekty. "Následne v letných mesiacoch bude vybrané mesto s najlepším projektom, ktorému bude pridelená podpora vo výške 300.000 eur. O niekoľko mesiacov neskôr budú sumou 200.000 eur podporené ďalšie subjekty z celého Slovenska, ktoré budú svoje projekty realizovať vo vybranom meste kultúry," vysvetlila.

Cieľom programu je najmä podpora dlhodobého rozvoja miestnej kultúry a umenia, ale aj užšej spolupráce mesta s inštitúciami zriaďovanými štátom, samosprávou, ako aj neziskovým sektorom. Rovnako dôležitým cieľom je sprostredkovanie živej skúsenosti obyvateľom a návštevníkom mesta so súčasnými formami umenia s celoslovenským i medzinárodným presahom.

V rámci prvého ročníka FPU v tomto roku rozhodol o udelení titulu "Mesto kultúry 2019", ktorým sa stalo mesto Banská Štiavnica s projektom Banská Štiavnica 2019 – Renovácia identity a udelil dotáciu vo výške 286.925 eur.