Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Fotograf Struhár má nesplnený sen, je ním Island

Fotograf Laco Struhár precestoval celý svet a za najkrajšiu krajinu na svete stále považuje Slovensko.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Hoci fotograf Laco Struhár precestoval celý svet, zostal mu jeden nesplnený sen, a tým je Island.

Napriek tomu za najkrajšiu krajinu na svete považuje naďalej Slovensko, ktoré dominuje jeho tvorbe. Najkrajšie hory sú zase podľa neho na severe Nórska a Dolomity. "Netreba ísť na Nový Zéland, máme to v Európe," konštatoval.

Ako povedal pre TASR, v zahraničí mal vyše 20 samostatných výstav, ktorých témou bola slovenská krajina. Po zhliadnutí jeho snímok ho požiadal starosta belgického kúpeľného mesta De Panne, aby podobné fotografie spravil aj pre nich na zvýšenie návštevnosti mesta. "Urobil som výstavu a mala taký úspech, že som v priebehu týždňa predal dve tretiny diel, a to som tam mal 250 obrazov," zaspomínal si.

Dodal že, on nemá obchodného ducha a expozíciu spraví iba v prípade, že ho niekto s takou požiadavkou osloví. Jeho poslednú pod názvom Magické Slovensko otvoril v Kodani počas svojej štátnej návštevy v Dánsku prezident SR Ivan Gašparovič.

Najbližšie ho žiadna podobná aktivita nečaká. Ako prezradil, rok a pol bol v neustálom pracovnom nasadení bez akéhokoľvek voľna a momentálne si potrebuje istý čas oddýchnuť. "Ale nesťažujem sa. Pre človeka, ktorý je slobodným umelcom, je to fantastické," poznamenal. Na Slovensku si bude môcť verejnosť pozrieť jeho diela až na budúci rok. Sprístupnené by mali byť tri mesiace v Komárne.

Jeho snímky Slovenska zároveň inšpirujú ľudí zo zahraničia na návštevu našej krajiny. "Také ohlasy dostávam z celého sveta," podotkol, pričom spomenul mail od istej ženy z Austrálie, v ktorom napísala, že ani netušila, že v strednej Európe existuje podobná krajina, akou je Slovensko, a ktorú chce na základe jeho fotografií určite vidieť.

"To sú tak hrejivé slová, že si človek nemôže už nič želať," uviedol. Struhár je totiž autorom aj 15 obrazovo-fotografických publikácií. Takmer všetky sú práve o Slovensku. Tie nosia mnohí Slováci, ktorí idú pracovať za hranice, na miesta svojho pobytu.

Vo svojej tvorbe sa zameriava sa krajinkársku a reklamnú fotografiu. Známy je tiež ako fotograf architektúry.