Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

GMB predĺžila výstavu Pocta Picassovi

Foto: TASR/Štefan Puškáš

O predĺžení trvania expozície informovala TASR Denisa Zlatá z GMB.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Európsku výstavu pod názvom Pocta Picassovi si môžu návštevníci Galérie mesta Bratislavy (GMB) v Pálfiho paláci na Panskej ul. pozrieť až do nedele 6. mája. O predĺžení trvania expozície informovala TASR Denisa Zlatá z GMB.

Výstava nadväzuje na úspešnú výstavu grafických diel Pabla Picassa z jesene 2011, predstavuje diela Španielov parížskej školy (Oscar Domínguez, Joan Miró, Salvador Dalí, Honorio Garcia Condoy, Antonio Clavé a ďalší), českého kubizmu (Jan Brázda) a slovenských výtvarníkov (Alex Mlynárčik, Adam Szentpétery) ovplyvnených najväčším propagátorom nového štýlu, tzv. kubizmu.

Výstava prináša celkovo 97 diel - 84 obrazov a 13 sôch. Z toho 61 diel pochádza zo súkromných zbierok a 36 z českých a slovenských galérií a múzeí, pričom prevažujú diela zo súkromných zbierok. Veľkú časť obrazov tak majú možnosť vidieť milovníci umenia po prvý raz, okrem iných aj obrazy českého tvorcu Emila Fillu. Medzi najdrahšie exponáty patrí práve obraz Emila Fillu Hlava muža s fajkou z roku 1915. Český kubizmus ďalej zastupujú diela Bohumila Kubištu, Antonína Procházku a Otta Gutfreunda, ktorý je mnohými svetovými expertmi považovaný za najlepšieho kubistického sochára všetkých dôb.

Dôležitú časť výstavy tvoria kubizujúce obrazy Ľudovíta Fullu vychádzajúce z ľudového umenia a hýriace fullovskou farebnosťou. Na výstave je ďalej zastúpená tvorba Ester Šimerovej, Endre Nemesa, Jakuba Bauernfreunda, Vincenta Hložníka, Mariána Čunderlíka, Jaroslava Kočiša, Milana Laluhu, Jozefa Jankoviča, Juraja Meliša a ďalších.