Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Gréka obvinili z krádeže obrazu Salvadora Dalího v New Yorku

Foto: youthgoogly.com

Fivos Istavrioglu podľa obžaloby ukradol Dalího akvarel "Cartel de Don Juan Tenorio" počas svojej júnovej návštevy New Yorku.

New York 20. februára (TASR) - Akvarel Salvadora Dalího v hodnote 150.000 dolárov odcudzil vlani v lete z galérie v New Yorku amatérskym spôsobom 29-ročný Grék z Atén.

Keď z médií zistil, že jeho krádež zaznamenali bezpečnostné kamery, spanikáril, vybral obraz z rámu a poslal ho stočený v kartónovom obale poštou z Grécka anonymne nazad, konštatoval v utorok súd, na ktorom muža obvinili z veľkej krádeže. Informovala o tom dnes agentúra AP.

"Je takmer surrealistické, ako mohla byť táto krádež spáchaná - zlodej je obvinený, že odkráčal s cenným obrazom Salvadora Dalího v nákupnej taške uprostred popoludnia, za plného dohľadu bezpečnostných kamier," konštatoval v utorok prokurátor Cyrus R. Vance ml.

F
Foto: youthgoogly.com
ivos Istavrioglu podľa obžaloby ukradol Dalího akvarel "Cartel de Don Juan Tenorio" počas svojej júnovej návštevy New Yorku. Obraz sňal za bieleho dňa v galérii Upper East Side Gallery zo steny a dal si ho do nákupnej tašky, na čo s ním pokojne vyšiel z galérie na Piatu Avenue a následne s ním odletel do Atén, zaznelo v utorok na súde.

V galérii po sebe zanechal aj odtlačky prstov, ktoré pomohli detektívom vypátrať ho. Jeho odtlačky mali v evidencii od minulého roka, keď v obchode ukradol fľašu džúsu a povedal im vtedy svoje meno, vypovedal policajný komisár Raymond Kelly.

Vyšetrovateľ, ktorý sa Grékovi predstavil ako majiteľ umeleckej galérie, ho vylákal do USA pod zámienkou, že mu ponúka prácu konzultanta. Polícia muža zadržala v sobotu, po prílete na letisko J. F. Kennedyho.

Pred manhattanským sudcom, ktorý stanovil jeho kauciu na 100.000 dolárov, Istavrioglu v utorok vyhlásil, že sa necíti byť vinný z veľkej krádeže.