Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

H. Zagorová vydáva nový album Ja nemám strach

Hana Zagorová, archívna snímka. Foto: TASR

Jeho hlavným krédom je nachádzanie optimizmu v prekonávaní nástrah, ktoré prináša osud, láska a ubiehajúci čas.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Stálica českej populárnej hudby Hana Zagorová vydáva nový album. Novinku nazvala podľa pesničky speváka a skladateľa Marka Ztraceného Já nemám strach. Jeho hlavným krédom je nachádzanie optimizmu v prekonávaní nástrah, ktoré prináša osud, láska a ubiehajúci čas. Novinka vychádza na CD, LP i v digitálnych formátoch.

Novinkový album ponúka 12 piesní, sú nimi titulná Já nemám strach, Anděl strážný, Není taková, Lásko nádherná, Král mejdanů, Cizí, Jsem, jaká jsem, V obratníku Raka, Pravda z vína, Balada, Lásko nečekaná, Ať mír nás provází.

Po albumoch Vyznání (2014) a O Lásce (2016) pokračuje Hana Zagorová v spolupráci s mladými autormi, ktorí sú často veľmi úspešní vo svojich vlastných hudobných kariérach. Niektorí so Zagorovou spolupracovali už na predošlých albumoch, iní sa pri nej objavujú prvýkrát. Samotná speváčka k tomu dodáva: „Potešilo ma, že mi pesničky napísali autori, ktorí sami tiež spievajú. To nebýva až také obvyklé.“  

Prvýkrát pre Hanu Zagorovú písal Marek Ztracený. Ponúkol jej dve melodické pesničky, ktoré ju zaujali natoľko, že podľa jednej z nich dokonca pomenovala celý album. K nepredvídaným autorom patrí Ondřej Ládek (Xindl X) či Hynek Toman zo skupiny Support Lesbiens. Hneď dvoma piesňami prispel mladý začínajúci spevák a skladateľ Kuba Kubín. Medzi ďalšími, ktorí písali pre Hanu Zagorovú prvýkrát, je Pavel Trojan a textár Pavel Buňata. Rovnako ako na predchádzajúci album O Lásce zložila aj teraz dve šansónovo ladené pesničky Zagorovej pesničkárka Radůza. Jiří Březík a Václav Kopta patria medzi speváčkiných dlhodobo osvedčených spolupracovníkov a ich tvorba nechýba na jej albume ani tentoraz. Na predchádzajúcu spoluprácu nadviazal tiež Martin Chodúr. Jeden text na pôvodne francúzsku pesničku si napísala speváčka sama.  

„Pesničky, ktoré som vybrala na svoju novú platňu, mi pomohli uvedomiť si, aké je zbytočné báť sa vecí, ktoré nemôžete ovplyvniť, ako je napríklad beh času, a o koľko viac sa bojím lží, ľahostajnosti, zloby a života bez lásky, i keď s nimi sa dá bojovať,“ uviedla k albumu speváčka.