Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Pripomíname si 5. výročie úmrtia herca Mikuláša Ľaša

Mikuláš Ľaš sa celý svoj život venoval divadlu, divadelnému a rozhlasovému umeniu.

Prešov/Bratislava 10. apríla (TASR) – Herec Mikuláš Ľaš bol dlhoročným členom prešovskej činohry Ukrajinského národného divadla, dnešného Divadla Alexandra Duchnoviča. Od jeho úmrtia uplynie v stredu 10. apríla päť rokov.

Mikuláš Ľaš sa celý svoj život venoval divadlu, divadelnému a rozhlasovému umeniu. Možno ho označiť za výnimočnú osobnosť, profesionála v umeleckej a rozhlasovej tvorbe. Bol však aj aktívnym športovcom - stolným tenistom, kde vyhrával mnohé súťaže.

Narodil sa 26. novembra 1933 v Bajerovciach, mal osem súrodencov. Základnú školu skončil v rodnej obci. V roku 1947 nastúpil na meštiansku školu v Sabinove, odtiaľ prešiel na bývalé ruské gymnázium do Prešova, z ktorého však musel odísť, pretože jeho štúdium nemal kto financovať. Bol nútený si hľadať prácu. Po konkurze do Ukrajinského národného divadla v Prešove nastúpil 10. októbra 1950. Popri hereckej práci v divadle úspešne absolvoval odborný divadelný kurz pri Štátnom konzervatóriu v Košiciach. Dvojročným štúdiom získal úplné stredné odborné vzdelanie v odbore herectvo.

V Divadle Alexandra Duchnoviča (takto premenovali v roku 1990 Ukrajinské národné divadlo) stvárnil mnoho dramatických aj komediálnych postáv. Pôsobil v ňom až do 31. decembra 1993, kedy odišiel do starobného dôchodku. Popri divadelnej práci sa zúčastňoval na tvorbe populárnej zábavnej rozhlasovej relácie Besida kumiv (Beseda kmotrovcov), stvárňoval postavu kume Diňu. Reláciu v prešovskom rozhlase pripravovali takmer 50 rokov.

Organizácia Rusínska obroda bola založená 25. marca 1990 na ustanovujúcom sneme v Medzilaborciach. Mikuláš Laš bol určitý čas jej predsedom. V tejto funkcii predniesol v januári 1995 v Bratislave prejav pri príležitosti vyhlásenia Kodifikáciu rusínskeho jazyka na Slovensku. Kodifikáciou sa 27. januára 1995 rusínsky jazyk stal spisovným jazykom Rusínov na Slovensku.

Na priečelí domu, pred ktorým sa konali prvé zhromaždenia občianskych iniciatív v novembri 1989 v Prešove, slávnostne odhalili v novembri 2006 pamätnú tabuľu. Moderátorom prešovských mítingov v dramatických novembrových dňoch bol herec Mikuláš Ľaš.

Prešovský herec Mikuláš Laš zomrel po ťažkej chorobe 10. apríla 2008 vo veku 74 rokov.