Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel herec Oldřich Velen

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Umelec si zahral podľa Blesku v celkove 310 filmoch, čím je rekordmanom nielen na národnej, ale možno i celosvetovej úrovni.

Praha 27. júna (TASR) - Ešte 4. mája zomrel vo veku 91 rokov český divadelný, filmový a televízny herec Oldřich Velen, jeho rodina o tom však neinformovala. Správu o úmrtí priniesli až dnes denníky Blesk a Aha!

Rodák z Tuřan pri Brne, pôvodným menom Oldřich Volek, bol známy okrem iného zo scény Krajského divadla v Olomouci, v ktorom strávil viac ako 16 rokov, ale aj pražského Divadla Na Zábradlí. Hral aj vo filme Slasti otce vlasti alebo televíznych produkciách ako Arabela alebo Slovácko sa nesúdi - v tomto seriáli sa predstavil po boku Jozefa Kronera.

Umelec si zahral podľa Blesku v celkove 310 filmoch, čím je rekordmanom nielen na národnej, ale možno i celosvetovej úrovni.

Na striebornom plátne debutoval v roku 1950 v snímke Karla Steklého Temno. Posledné dielo pribudlo do jeho filmografie vlani, keď spoluúčinkoval v snímke Školní výlet režiséra Petra Šíchu.

V medziobdobí sa však podieľal i na vzniku filmov ako Anna proletáěrka, Atentát, Svatby pana Voka, Pane vy jste vdova, Na kometě, Noc na Karlštejně, Dny zrady, Jáchyme, hoď ho do stroje!, Marečku, podejte mi pero!, Čož takhle dát si špenát, Signum laudis, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Prodavač humoru či Evropa tančila valčík. Nechýbal ani v množstve televíznych seriálov, okrem iných Pán Tau, Spadla z oblakov, Dynastie Nováků, Sanitka, Rodáci alebo Cirkus Humberto.