Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Herečka Mária Kráľovičová oslavuje životné jubileum

Mária Kráľovičová ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Narodila sa v dedinke Čáry na Záhorí 7. júna 1927 a vo štvrtok sa dožíva 85 rokov.

Čáry/Bratislava 6. júna (TASR) - Známa slovenská herečka, národná umelkyňa Mária Kráľovičová, predstaviteľka množstva postáv stvárnených najmä na divadelných doskách, ale aj v televízii, vo filme, či dabovaných úlohách a nezabudnuteľných recitácií oslavuje životné jubileum. Narodila sa v dedinke Čáry na Záhorí 7. júna 1927 a dnes sa dožíva 85 rokov.

Začínala hrať ako osemnásťročná. Vyhrala v roku 1945 konkurz a dostala sa do divadla v Martine. Zaradila sa medzi mnohých slovenských nestorov herectva, ktorých toto divadlo vychovalo a podporilo ich výnimočný herecký talent. V martinskom, vtedajšom Slovenskom komornom divadle, strávila dva roky (1945-1947) a potom do roku 1950 študovala herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Od roku 1948 je členkou Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

Mária Kráľovičová dokázala zahrať akýkoľvek žáner. Najradšej však hrala romantické a citové postavy a nezabudnuteľne recitovala. Javisková kompozícia Sládkovičovej Maríny Jozefa Budského bola teda pre ňu jednou z jej životných úloh.

Bola prvou slovenskou herečkou účinkujúcou v televízii. V roku 1956 ju režisér Ján Roháč obsadil do televíznej inscenácie Dovidenia, Lucien, ktorá začala sériu legendárnych televíznych pondelkov. Hralo sa naživo, z predstavenia sa nezachoval záznam. Televízia potom poskytla Márii Kráľovičovej ešte veľa hereckých príležitostí v inscenáciách a seriáloch. Boli to Anna Christie, Buddenbrookovci, Leto v Nohante, Zbohom, pán profesor, Výnosné miesto, Verejný žalobca či Inšpektor sa vracia. V poslednom období hrala v televíznom seriáli Rodinné tajomstvá.

Mária Kráľovičová ilustračné foto
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Vo filme sa ujala v roku 1950 postavou Uľky Bujnovej v Bielikovom filme Priehrada. Ďalej hrala v detektívke Petra Solana Muž, ktorý sa nevrátil (1959), v komédii Skalní v ofsajde (1960) a vo filme Výlet po Dunaji (1962). V roku 1963 stvárnila hlavnú ženskú úlohu vo filmovom prepise Čechovovej divadelnej hry Ivanov v réžii Jozefa Budského. Hrala aj vo filmoch Amálka, ja sa zbláznim (1999) a Vadí nevadí (2001).

Je nositeľkou štátneho vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra (2003) a držiteľkou ocenenia Kvet Tálie. Za celoživotné zásluhy v oblasti televíznej tvorby ju na galavečeri OTO 2006 uviedli do Siene slávy. V októbri 2007 jej za celoživotné herecké dielo udelili Cenu Jozefa Krónera. Je držiteľkou Krištáľového krídla za rok 2007 v kategórii divadlo a film a ocenenia Identifikačný kód Slovenska tiež z roku 2007. Pamätnú dlaždicu herečke Márii Kráľovičovej na Filmovom chodníku slávy pred Mestským Divadlom Pavla Országa Hviezdoslava v Bratislave odhalili v júni 2011.

Pri príležitosti životného jubilea udelí kúpeľné mesto Piešťany herečke čestné občianstvo za celoživotné vynikajúce tvorivé výsledky v oblasti divadelného a filmového umenia a šírenie dobrého mena mesta. Mária Kráľovičová je už čestnou občiankou Trnavského samosprávneho kraja.

Herečka Mária Kráľovičová v súčasnosti účinkuje v SND v divadelnom predstavení Kvarteto. Diváci je môžu vidieť aj v hrách, Tri sestry, S mamou či Chrobák v hlave.