Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Hlavnú cenu festivalu Jeden svet získala snímka o slovenských brancoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Ocenený dokument zobrazuje 18-ročného Petra, ktorý sa na prvý pohľad nijako neodlišuje od rovesníkov.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Po šesťdňovom filmovom maratóne sa v utorok večer (16.10.) zavŕšila bratislavská časť 19. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet. Na záverečnom ceremoniáli vyhlásili ocenenia súťažnej sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva. "Cena Jedného sveta 2018 putuje filmu Až přijde válka českého režiséra Jana Geberta, ktorý si osobne prevzal hlavnú cenu," TASR informovala za organizátorov festivalu Zuzana Kizáková.

Ocenený dokument zobrazuje 18-ročného Petra, ktorý sa na prvý pohľad nijako neodlišuje od rovesníkov. Pred niekoľkými rokmi však založil organizáciu Slovenskí branci a jeho intenzívnym vojenským výcvikom uprostred slovenských lesov prešlo vyše dvesto mladých mužov. V maskáčoch a s maketami samopalov sa podrobujú jeho autoritatívnym sklonom. Peter verí, že jeho organizácia má budúcnosť a plánuje jedného dňa odložiť uniformu a osloviť masy ako politik. Film o znepokojivom vzostupe nacionalizmu na Slovensku a o fungovaní moci zaujal medzinárodnú porotu v zložení: slovenská režisérka a producentka Iveta Grófová, britský režisér a producent Mike Chamberlain, ktorý tvorí pre medzinárodné stanice ako BBC, Arte či HBO, a český režisér a pedagóg Václav Kadrnka.

Zvláštne uznanie získal dokument Hranice práce režisérky Apoleny Rychlíkovej. Sleduje investigatívnu novinárku Sašu Uhlovú, ktorá sa na pol roka zamestnala v najhoršie platených zamestnaniach, aby opísala a skrytou kamerou ukázala, aké sú priam "otrocké" pracovné podmienky v súčasnom Česku.

Cenu divákov si pripísal austrálsky film Azúrová režisérky Kariny Holden. Snímka nie je iba správou o alarmujúcom stave oceánov a nášho životného prostredia, ale zachytáva aj inšpiratívne príbehy osobností, ktoré sa rozhodli stať aktívnymi ochrancami.

Za šesť dní uviedol Jeden svet v Bratislave spolu 94 projekcií 67 domácich i zahraničných filmov. Ďalších 29 projekcií pre školy, ktoré navštívilo vyše 2500 žiakov, sa uskutočnilo v rámci sekcie Jeden svet deťom. Na festivalovú pôdu zavítalo vyše 60 hostí – režisérov, producentov, aktivistov, spisovateľov, historikov, sociológov, environmentalistov či reportérov z Európy aj z USA. Diváci mohli priamo s tvorcami diskutovať po 20 filmoch a čakalo na nich aj 20 podujatí sprievodného programu – diskusií s odborníkmi, masterclass, prednášok aj stand-up šou – od tém vraždy Jána Kuciaka, cez život Rómov na Slovensku, osud Olega Sencova vo väzení, utečencov v gréckych táboroch až po otázky pedofílie, anorexie či ochrany životného prostredia. "Spolu na podujatia Jedného sveta 2018 v Bratislave zavítalo 10.000 návštevníkov," dodala Kizáková na margo festivalu, ktorý tento rok organizátori venovali spomienke na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a archeologičku Martinu Kušnírovú. Diváci si mohli po prvý raz pozrieť aj nový krátky film Osudy slobody režiséra Jakuba Šuvadu, venovaný Jánovi Kuciakovi.

Festival pokračuje do 18. októbra v Košiciach, následne poputuje do 20 slovenských miest.