Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Horkýže Slíže štartujú najväčšie koncertné turné

Na snímke líder skupiny Horkýže slíže Peter Kuko Hrivňák počas tlačovej konferencie v pondelok 25. februára 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Pod názvom Horkýže Slíže hľadajú talent (Už 20 rokov) si kapela odohrá 40 koncertov na Slovensku a v Českej republike.

Bratislava 25. februára (TASR) – Skupina Horkýže Slíže začne vo štvrtok 28. februára v bratislavskej Incheba aréne najväčšie slovensko-české turné vo svojej histórii.

Pod názvom Horkýže Slíže hľadajú talent (Už 20 rokov) si kapela odohrá 40 koncertov na Slovensku a v Českej republike. Slíže budú takto na turné od konca februára až do konca mája. Hosťom turné bude punk & rock'n'rollová skupina Slobodná Európa, ako predskupina sa predstaví formácia Dilemma, ktorej koncom októbra minulého roku pokrstil Kuko netradične – motorovou pílou ich tretí album nazvaný Low Profile Scream.

Po bratislavskom koncerte budú ďalšími zastávkami Športová hala Trenčín (1. 3.), Zimný štadión Piešťany (2. 3.), Liptov Aréna Liptovský Mikuláš (7. 3.), Športová hala Poprad (8. 3.), Hala Cassosport Košice (9. 3.), Športová hala Martin (5. 4.), Zimný štadión Dolný Kubín (6. 4.), Športová hala Detva (12. 4.), Kultúrny dom Topoľčany (13. 4.), Športová hala Michalovce (19. 4.), Športová hala Sabinov (20. 4.), Zimný štadión Banská Bystrica (26. 4.), záverečným je domáci koncert v Nitre v športovej hale Klokočina 27. apríla.



"Chceli by sme posunúť naše koncerty ďalej, napriek ohlasom, že to už niet kam posunúť. Chceme, aby nám ľudia trocha pomohli, tak sme si vymysleli kasting, ktorý je o šikovnosti. Potrebujeme takých, ktorí vedia zatancovať a zaspievať, vyberieme si z fanúšikov pred koncertom. Naši dvaja technici by to nemohli stíhať, pretože sme navymýšľali veľmi veľa vecí," uviedol na dnešnom stretnutí s médiami Peter Kuko Hrivňák, líder kapely Horkýže Slíže. V rámci koncertného playlistu sľubuje známe hity, piesne z najnovšieho albumu aj hity typu Layla z repertoáru Erica Claptona, Stairway To Heaven skupiny Led Zeppelin, ale aj diskotéku Paloma Blanca od formácie George Baker Selection.

"Sme radi, že nás chlapci zavolali, je to pre nás easy, vlastne ako štrnásť festivalov, nemusíme si vláčiť so sebou veci, stačí prísť a zahrať si," dodal Miloslav "Whisky" Láber, líder kapely Slobodná Európa.

Na snímke producent Jaro Slávik počas tlačovej konferencie skupiny Horkýže slíže pred turné v pondelok 25. februára 2013 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na scéne už 20 rokov

Kapela Horkýže Slíže je na scéne 20 rokov. "Sme v pohode, trocha sme dostali rozum, ale k dobrému. Nerobíme to už tak živelne, nerobíme album každý rok, trocha si to aj premyslíme, ťažko už urobiť niečo nové, originálne. Bolo asi povedané všetko, ale vždy sa niečo nájde na tých 15 pesničiek, treba ale nato dlhší čas, hlavne na texty, tú muziku k tomu už nejak dáme. Ide to plynule, netlačíme na pílu, desať albumov za dvadsať rokov," dodal Kuko.

Kapelu Horkýže Slíže založili v novembri 1992 v Nitre Peter Hrivňák (Kuko) a Mário Sabo (Sabotér). Vo februári 1993 absolvovali prvý koncert v dome kultúry Ivanka pri Nitre. V októbri 1997 vydali prvý album s názvom V rámci oného, rok nato druhý album Vo štvorici po opici. V decembri 2008 vydal Peter Hrivnák spolu s kapelou knihu Smaragdové oči s podtitulom Čo sa nezmestilo do filmu. V októbri 2009 vydali deviaty štúdiový album s názvom 54 dole hlavou, predchádzajúci Ukáž tú svoju Zoo vyšiel v roku 2007. V marci 2011 vydali kompiláciu najväčších hitov s názvom V dobrej viere 2001-2011 a v novembri 2012 desiaty štúdiový album s názvom St. Mary Huana Ganja.