Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Hra Clybourne Park a muzikál Once získali najdôležitejšie ceny Tony

Foto: TASR/AP

Cenu Tony (Tony Award, celým menom Antoinette Perry Awards) udeľujú každoročne od roku 1947 vybraní pracovníci divadiel a novinári v rôznych oblastiach divadla, muzikálu a činohry.

New York 11. júna (TASR) - Divadelná hra Clybourne Park a muzikál Once, inšpirovaný rovnomenným írskym filmom z roku 2006 s českou speváčkou a herečkou Markétou Irglovou v jednej z hlavných úloh, získali v noci nadnes v New Yorku najviac prestížnych amerických cien Tony.

Clybourne Park sa stala najlepšou divadelnou hrou, Once najlepším muzikálom.

Foto: TASR/AP
Ten si na svoje konto pripísal ešte sedem ďalších cien - za herca v hlavnej úlohe, réžiu, scénu, scenár, osvetlenie, zvuk a orchestráciu.

Hra Clybourne Park autora Bruca Norissa, ktorý za ňu už predtým získal Pulitzerovu cenu, už v ďalších troch kategóriách neuspela. Muzikál Once mal premiéru vlani v novembri v divadle New York Theatre Workshop.




Najlepšími hercami v divadelných úlohách sú podľa názoru poroty 66. ročníka udeľovania ceny Tony Nina Ariandová (Venus in Fur) a James Corden (One Man, Two Guvnors). V muzikálovej branži sa nimi stali Audra McDonaldová (Gershwins' Porgy and Bess) a Steve Kazee (Once).

Cenu Tony (Tony Award, celým menom Antoinette Perry Awards) udeľujú každoročne od roku 1947 vybraní pracovníci divadiel a novinári v rôznych oblastiach divadla, muzikálu a činohry. Udeľuje sa v takmer 30 kategóriách, pričom ju môžu získať iba predstavenia, uvedené v priebehu uplynulého roka na Broadwayi.