Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Desiaty ročník One Day Jazz Festivalu štartuje o dva dni

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvý koncert je na programe už 18. novembra v Košiciach. Ďalšie koncerty budú 19. novembra v Novom Meste nad Váhom, 25. novembra v Bratislave, 27. novembra v Žiline a 28. novembra opäť v Bratislave.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Už o dva dni začína jazzový festival, ktorý pod názvom One Day Jazz organizuje známy slovenský hráč na bicie nástroje Martin Valihora. Prvý koncert je na programe už 18. novembra v Košiciach. Ďalšie koncerty budú 19. novembra v Novom Meste nad Váhom, 25. novembra v Bratislave, 27. novembra v Žiline a 28. novembra opäť v Bratislave.

Organizátor festivalu sa snaží integrovať našu slovenskú hudobnú scénu do sveta a hudobný festival je jedna z ciest, ako spájať hudobníkov aj divákov. Martin Valihora je ovplyvnený najlepšími európskymi aj americkými muzikantmi a ide mu o to, aby aj naša scéna žila, aby sme sa prepájali s inými hudobnými názormi a aby sa aj naša slovenská hudba vyvíjala.

„Špeciálne pre náš festival vznikajú nové hudobné formácie, jedinečné spojenia. Preto sme s vynikajúcim českým muzikantom Robertom Balzarom v triu, aby sme vytvorili nový zvuk hudbe Andreja Šebana. Robert Balzar je virtuózny kontrabasista a hráč na basgitaru. Svojou otvorenou mysľou, krásnou intímnou formou dotvára zvuk kompozícií gitaristu Andreja Šebana, ktorá je inšpirovaná tentokrát aj slovenským folklórom," uviedol pre médiá organizátor festivalu Martin Valihora.

One Day Jazz Festival tento rok oslavuje okrúhle 10. výročie a ako vždy prinesie program na svetovej úrovni. Začína sa už v nedeľu 18. novembra koncertom Andreja Šebana, Roberta Balzara a Martina Valihoru. Zahrajú v Košiciach v kultúrnom centre Fuga a v pondelok 19. novembra v Novom Meste nad Váhom v jazzovom klube Blue Note. Jazzové hviezdy Omer Avital, Seamus Blake a Oskar Rózsa zahrajú 25. novembra v bratislavskom Ateliéri Babylon. Oskar Rósza v duchu festivalu a unikátnych prepájaní zahrá so sedemčlenným zoskupením, ktorého členovia sú zárukou kvality.

„Oskar Rózsa Partnership Unlimited je príležitostné zoskupenie, ktoré hrá moje skladby. Je to pre nás zážitok, keď na pódiu sedem výrazných osobností dostane priestor pre improvizáciu. Hráme len párkrát za rok, je to vzácnosť," upresňuje Rósza.

„Teším sa na talentovaného sedemročného basgitaristu Arona Hodeka, ktorý má už za sebou medzinárodné koncerty. Od staršieho brata, ktorý hrá na bicie, pochytil ako trojročný prvé muzikantské návyky. Spolupracoval dokonca s Brunom Marsom. Ďalšou výraznou osobnosťou je kontrabasista, virtuózny muzikant Omer Avital, ktorý prichádza so svojim kvintetom do Bratislavy 25. novembra," dopĺňa Valihora.