Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Hudobný skladateľ Ctibor Lenský bol tvorcom slovenského tanga

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aj keď mal Tibor Lengyel vážne občianske povolanie, jeho záujem o tanečnú hudbu ho nikdy neopustil.

Bratislava 2. marca (TASR/Teraz.sk) - Jedným z najznámejších smerov populárnej hudby v 20. storočí v bývalom Československu bolo slovenské tango. Jeho zlatá éra trvala v 30. až 50. rokoch minulého storočia a priniesla nezabudnuteľné skladby ako Ešte raz ku tebe prídem, Na lúkach kvitli biele margaréty, Keď naše tango zazneje, Rodný môj kraj, Dve oči neverné a mnohé ďalšie. K úspechu tohto hudobného smeru prispel aj slovenský skladateľ Ctibor Lenský. V piatok 2. marca uplynie 110 rokov od jeho narodenia.

Ctibor Lenský (vl. menom Tibor Lengyel) sa narodil 2. marca 1908 v Bratislave, v rodine advokáta JUDr. Arpáda Lengyela. Študoval na gymnáziu, po maturite sa rozhodol pre Právnickú fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Štúdium práva ukončil v roku 1931. Popri vysokoškolskom štúdiu sa venoval hudbe - súkromne študoval hru na klavír. V roku 1931 začal pracovať ako koncipient v právnickej kancelárii, v rokoch 1936-1939 pôsobil ako advokát, v rokoch 1945-1951 bol úradníkom. Nastupujúci komunistický režim ho označil za ideologicky nespoľahlivého a poslal na dva roky do výroby. Od roku 1953 až po odchod do dôchodku pôsobil v Hlavnej redakcii hudobného vysielania Československého rozhlasu v Bratislave.

Aj keď mal Tibor Lengyel vážne občianske povolanie, jeho záujem o tanečnú hudbu ho nikdy neopustil. Jeho prvá skladba Prečo nemáš trochu lásky pre mňa vyšla v roku 1934 na gramofónovej platni. Záujem o jeho piesne prejavili aj vydavateľstvá vo francúzskej metropole Paríži a v Budapešti (Maďarsko). Vo Viedni (Rakúsko) nahrala jeho skladby s textami v nemčine firma Parlophon.



Z Lenského tvorby sa stali mimoriadne populárne jeho tangá Nebolo to náhodou, Prečo sa ma nikto neopýta. Venoval sa aj tzv. angažovanej tvorbe, v období nástupu beatovej hudby upravoval ľudové piesne, skladal pochody, polky a valčíky.

Jeho skladby boli stálou súčasťou repertoáru Veľkého tanečného orchestra Československého rozhlasu, orchestra Františka Havlíka a Siloša Pohanku, speváčok Bey Litmanovej, Gabriely Hermelyovej.



Okrem táng boli z tvorby Ctibora Lenského známe aj foxy Frajerôčka, Jesenný podvečer, Blížia sa známe kroky a skladby pre dychovú hudbu Láska pod Poľanou, Mládenecká, Svadobná polka a mnohé ďalšie. Skladateľ zozbieral unikátnu diskotéku vokálnych klasických diel - asi 1500 jednotiek.

Ctibor Lenský zomrel v Bratislave 8. júla 1981. Dožil sa 73 rokov.