Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Kultúra

Hurbanovo dielo Ľudovít Štúr, Rozpomienky pôsobí dodnes presvedčivo

Ilustračné foto Foto: TASR

Vydavateľstvo SLOVART v Bratislave a TASR vydali na záver Roka Ľudovíta Štúra dnes už kultové dielo Jozefa Miloslava Hurbana Ľudovít Štúr a s ním prirodzene súvisiace Rozpomienky.

Bratislava 21. decembra (TASR) - „Čo sa zrodí z úprimnosti srdca a je požehnané duchom, to sa nestratí.“ Táto myšlienka, tento univerzálny odkaz Jozefa Miloslava Hurbana, platí aj na neho samotného. Vydavateľstvo SLOVART v Bratislave a TASR vydali na záver Roka Ľudovíta Štúra dnes už kultové dielo Jozefa Miloslava Hurbana Ľudovít Štúr a s ním prirodzene súvisiace Rozpomienky. Je to dôstojný a zďaleka viditeľný vydavateľský čin, ktorý završuje a do istej miery aj finalizuje všetky kultúrne, umelecké, vedecké, odborné, pietne a oslavné podujatia v priebehu Roka Ľudovíta Štúra. A je dobre, že sa tak stalo v oblasti knižnej kultúry, teda v blízkosti knihy, ktorá je oltárom jazyka. V našom prípade slovenského jazyka.

O Hurbanovom diele Ľudovít Štúr a Rozpomienky sme už hovorili v tretej časti nášho cyklu. Hovorili sme o dramatickosti jeho zrodu aj o dráme jeho vydavateľských osudov po publikovaní na pokračovanie v Slovenských pohľadoch v rokoch 1881-1884 a 1886-1888. Knižného vydania sme sa mohli dočkať až po národnom oslobodení v roku 1918 a oživotvorení Matice slovenskej v roku 1919. No kým sa Matica mohla pustiť do takéhoto projektu, ubehlo ďalšie desaťročie. Dielo vychádzalo v rokoch 1928-1944 a jeho vydanie sa nevydarilo. Narazilo totiž na dve zmeny pravidiel slovenského pravopisu i na spor okolo jeho čechoslovakizovania, ktorý vyvolal nešťastnou pravopisnou reformou český profesor Václav Vážny. Navyše, pri redigovaní jeho jednotlivých dielov sa vystriedali traja redaktori (Jaroslav Vlček, Andrej Mráz a Stanislav Mečiar), no a tí sa nemohli zhodnúť na tom, do akej miery môžu a majú vstupovať do Hurbanovho írečitého textu, plného verbálnej šťavy, slovných zvratov, lexikálnych novotvarov, podmanivej vetnej skladby a často i ironizujúcich a úsmev vyvolávajúcich štylizácií.

Tak sa stalo, že toto životopisné, a svojím spôsobom aj spomienkové, dielo Jozefa Miloslava Hurbana Ľudovít Štúr a jeho pokračovanie Rozpomienky vyšlo v ucelenej podobe jednej knihy a na dôstojnej úrovni v Slovenskom vydavateľstve krásnej literatúry v Bratislave v roku 1959. Vyšlo ako 8. zväzok v edícii Pamäti a dokumenty, ktorú redigovali Július Paštéka a Gabriel Rapoš. Zodpovedným redaktorom i korektorom bol Jozef Gazdík, obálku s vlastným litografickým portrétom Ľudovíta Štúra navrhol akademický maliar Jozef Baláž, pričom tento portrét je v knihe zalomený ako frontispice. No čo je najdôležitejšie, vydavateľ i redaktori zachovali maximálnu úctu k Hurbanovej pôvodine, okrem úprav podľa platných pravopisných pravidiel ponechali dielo vyznieť v jeho pôvodnej, hurbanovskej majestátnosti, ponechali mu osobnostnú i dobovú patinu, a práve preto pôsobí dôveryhodne, presvedčivo i sviežo.

No a práve toto vydanie si po vyše pol storočí vybrali pre svoj vydavateľský projekt k Roku Ľudovíta Štúra vydavateľstvo SLOVART, spol. s r.o., v Bratislave v spolupráci s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky (TASR). Projekt koncipovali ako reedíciu. To znamená, že autorský text ponechali vyznieť v pôvodnej podobe. Zachovali aj vyše stostranovú časť vysvetliviek Jána Vladimíra Ormisa, ktorých historicko-informačná hodnota z roka na rok stúpa geometrickým radom. Štúrov portrét Jozefa Baláža zaradili na titulný dvojlist ako frontispice. Väzbu tvorí „Podobizeň Ľudovíta Štúra“, olejomaľba slovenského maliara európskeho formátu Jozefa Božetecha Klemensa z roku 1872 s veľkým gravírovaným textom názvu diela - Ľudovít Štúr a pod tým Rozpomienky. Pre úplnosť dodajme, že takýto vonkajší vid knihy navrhol Oleg Kolomijec, že editorkou publikácie je Zuzana Šeršeňová a jazykovou korektorkou Natália Garajová. Sadzbu vykonal Alias Press, s r.o., Bratislava, tlač Finidr, spol. s r.o., Český Těšín.

Vydanie monumentálneho diela Jozefa Miloslava Hurbana Ľudovít Štúr, Rozpomienky v tejto vernej a voči autorovi v statočnej i úctivej, a preto dôstojnej podobe, je jedným z najvážnejších kultúrnych počinov v Roku Ľudovíta Štúra. A tak sa zdá, že napĺňa Hurbanovu myšlienku: „Čo sa zrodí z úprimnosti srdca a je požehnané duchom, to sa nestratí.“

K samotnému dielu a jeho obsahu i významu sa vrátime v nasledujúcich pokračovaniach.