Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

IL DIVO: Sme štyria kapitáni na jednej lodi

Zľava David Miller, Carlos Marin, Urs Bühler a Sébastien Izambard zo skupiny Il Divo Foto: TASR/AP Photo/Lo Sai Hung

Pop-operný štvorlístok sa predstaví v Bratislave 19. septembra.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Už o týždeň sa na Slovensku predstaví vokálne kvarteto, ktoré svet pozná pod názvom Il Divo. Do Bratislavy síce "lámači ženských sŕdc" nepozvali žiadnych špeciálnych hostí, ale s Il Divo orchestrom prinesú úplne novú šou.

"Nie je taká ako na turné v roku 2009, repertoár tvoria pesničky z posledného albumu Wicked Game. Máme úplne novú scénu, pódiový dizajn a vizuály," uviedol v rozhovore pre TASR Urs Bühler a podčiarkol spoluprácu štvorice s Brianom Burkom, umeleckým riaditeľom, ktorý sa podieľal na koncertných vystúpeniach Celine Dion v Las Vegas a pre aktuálne turné Il Divo vytvoril elegantný scénický koncept. "Pravdaže som našu šou nikdy nevidel, stojím predsa vždy na pódiu, ale myslím si, že je nádherná," poznamenal s úsmevom 41-ročný švajčiarsky tenorista.

Zoznam skladieb, ktoré tvoria aktuálne turné a znejú v jednotlivých krajinách, je praktický nemenný. V songliste robia Il Divo podľa Ursa len menšie zmeny. "Napríklad, keď sme boli v Japonsku, zaspievali sme publiku japonskú hymnu, boli sme tam v čase, keď si pripomínali výročie veľkého zemetrasenia. Taktiež občas meníme texty niektorých pesničiek. Don't Cry For Me Argentina normálne spievame v angličtine, ale v španielsky hovoriacich krajinách ju spievame po španielsky."



Návštevníkom bratislavského koncertu však pop-operný štvorlístok, ktorý tvoria okrem švajčiarskeho tenoristu Ursa Bühlera (1971), americký tenor David Miller (1973), barytonista Carlos Marín (1968) zo Španielska a francúzsky spevák operného popu Sébastien Izambard (1973), slovenskú hymnu nezaspieva. "Slovenčina je veľmi ťažká. Keď sme boli v Bratislave naposledy, ľudia, s ktorými sme sa stretli, sa nás pokúšali naučiť len pár slov, ale je to naozaj veľmi veľmi ťažké. Keď nemáte ucho pre slovanské jazyky, výslovnosť je tiež náročná," priznal Urs.

Na otázku, či má skupina štyroch speváckych hviezd aj svojho šéfa, reagoval: "Nikto nie je bosom, všetci sme veľmi silné povahy. Úprimne poviem, že ak by sa niekto z nás pokúsil hrať šéfa v skupine, bol by stratený. Neakceptoval by som, aby mi niekto šéfoval. Som svojprávny spevák, viem, čo robím, robím dobrú šou," podčiarkol s tým, že členovia kvarteta sa veľmi dobre poznajú. Napokon famóznu spevácku značku tvoria už takmer deväť rokov. "Il Divo sme vytvorili spolu. Ako chlapci vždy hovoria, sme štyria kapitáni na jednej lodi. Všetci štyria vieme, že chceme byť v Il Divo, milujeme byť jeho súčasťou, radi spolu tvoríme hudbu, stojíme spolu na pódiu. Všetci štyria chceme robiť veci, ktoré sú primárne najlepšie pre kapelu, a nie to, čo je najlepšie pre jedného člena," dodal.

Il Divo sa v Bratislave predstavia 19. septembra. Svetoznámi pop-operní umelci zaspievajú na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.