Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zapletal: Smrkovský bol veľmi blízky spolupracovník a partner Dubčeka

Na snímke z 28. decembra 1989 Alexander Dubček doma. Foto: TASR - Vladimír Benko

Prvý hraný film o osobnosti Dubčeka a kľúčových momentoch roku 1968 nakrútil režisér Laco Halama podľa scenára, pod ktorý sa podpísali Viliam Klimáček a Ľuboš Jurík, ten je tiež autorom námetu.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Tento týždeň vstúpila do kinodistribúcie historická dráma Dubček venovaná politikovi a štátnikovi, ktorý koncom 60. rokov 20. storočia stál na čele mnohých významných spoločenských zmien v Československu. Prvý hraný film o osobnosti Alexandra Dubčeka a kľúčových momentoch roku 1968 nakrútil režisér Laco Halama podľa scenára, pod ktorý sa podpísali Viliam Klimáček a Ľuboš Jurík, ten je tiež autorom námetu.

Hlavnú postavu autora idey "socializmu s ľudskou tvárou" stvárnil český herec slovenského pôvodu Adrian Jastraban. Dubčekovu manželku Táňa Radeva, Gustáva Husáka si zahral Stano Kráľ, Leonida Brežneva ukrajinský herec Volodymir Nečeperenko. V úlohe Josefa Smrkovského, ktorý patril k aktérom Pražskej jari, bol predsedom Národného zhromaždenia, a spolu s ďalšími predstaviteľmi štátu a KSČ bol 21. augusta 1968 odvlečený do Moskvy, sa predstaví český herec Jiří Zapletal. "V tom čase bol dosť populárnym politikom, bol taký ľudový, dokázal veci dosť otvorene a zrozumiteľne pomenovávať, hovoril jasne, jeho myslenie bolo transparentné. Aj keď dozvedel som sa, že ho tiež niektorí nemali radi, v politike sa asi nezavďačíte všetkým, ale bol to veľmi blízky spolupracovník a partner Alexandra Dubčeka, je to zjavné aj vo filme Dubček," povedal pre TASR Zapletal.

Herec prízvukoval, že Smrkovský a Dubček mali spolu úzky vzťah. Obaja intenzívne prežívali nesmierne zložité chvíle, keď sa mali rozhodnúť o podpísaní alebo nepodpísaní tzv. Moskovských protokolov, ktorými by sa legalizoval pobyt vojsk na území Československa. "Hrozilo veľké krvipreliatie, ktoré sa podobalo roku 1956 v Maďarsku, prípadne občianska vojna. Ten tlak bol obrovský, v Prahe umierali hlavne mladí, ktorí sa vydávali na protesty proti bielym pruhom spriatelených vojsk, a oni sa nechceli spreneveriť národu, pretože cítili, aká je doma situácia. Pripomínalo im to Háchu, a už nechceli urobiť podobný podraz na ľudí, ale, bohužiaľ, situácia sa nedala riešiť inak, len dočasným pobytom spriatelených vojsk s tým, že tú dočasnosť nakoniec určí Brežnev."

Zapletal ďalej poznamenal, že situácie, ktoré nasledovali predovšetkým v Moskve sa na Smrkovskom veľmi podpísali. "Po vstupe vojsk bol odídený z politiky, jeho politická kariéra skončila za podivných okolností, dokonca i jeho život," dodal herec na margo politika, ktorý sa zúčastnil na moskovských rokovaniach a pod nátlakom podpísal Moskovský protokol. Na odporúčanie ÚV KSČ bol v roku 1969 odvolaný zo všetkých svojich funkcií a neskôr aj vylúčený z KSČ. "Je zaujímavé dnes vstupovať do tejto vody, ktorá je do dnešných dní stále neuralgickým bodom našich životov a našich národov, ktoré boli spojené. Sú to stále naše spoločné stopy," dodal člen umeleckého súboru Klicperovho divadla v Hradci Králové, v televízii sa s ním diváci mohli stretnúť najmä v seriálových rolách.

Postavu Smrkovského stvárnil Jiří Zapletal už v televíznom projekte Českej televízie České století, konkrétne v časti Musíme sa dohodnout. "Som mu trošku podobný a som rád, že som sa k tejto role dostal znovu, pretože ma to veľmi bavilo, teraz viem o tej postave zase niečo viac. Myslím si, že do tretice ma to už nestretne, bol by som ako Pierre Brice vo Vinnetouovi," zavtipkoval. A ako hodnotí výkon svojho kolegu Adriana Jastrabana v postave Alexandra Dubčeka? "Hrá ho veľmi citlivo a veľmi vnútorne, takým skutočne ľudským spôsobom, že ten vhľad do tej postavy je veľmi autentický."

Film Dubček s podtitulom Krátka jar, dlhá zima je v kinách od štvrtka 19. apríla.