Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zbojníkovi Jurajovi Jánošíkovi venujú 35. ročník Klenovskej Rontouky

Jánošíkove dni ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Tento rok si pripomíname 300. výročie smrti najznámejšieho slovenského zbojníka.

Klenovec 24. júna (TASR) - Scénické programy, jarmok remesiel, ale aj gastronomické a iné špeciality z regiónu pripravujú organizátori 35. ročníka Gemersko-malohontských folklórnych slávností Klenovská Rontouka. Ako TASR informovala Jaroslava Jelchová z Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote, tento rok sa zamerali na postavu Juraja Jánošíka a zbojnícku tematiku.

Súčasťou Klenovskej Rontouky budú aj interaktívne sprievodné podujatia ako škola spevu, tanca, remesiel a rôzne súťaže. Autori programov, dvorov ako aj vizuálnej stránky celých slávností sa zamerali na postavu Juraja Jánošíka, keďže si tento rok pripomíname 300. výročie smrti najznámejšieho slovenského zbojníka. Navyše je jeho pôsobenie spájané tak s obcou Klenovec, ako aj s jej okolím. "Programy na Klenovskej Rontouke pripomenú tiež chýrneho gemerského primáša, speváka, zberateľa ľudových piesní a zanieteného folkloristu Jána Jasenku, ktorý by tento rok oslávil 85 rokov života. V troch samostatných programoch sa predstavia regionálne folklórne kolektívy, vrátane detských folklórnych súborov, speváckych skupín a sólistov spevákov," informovala Jelchová.

V Klenovci vystúpi tiež Ján Ambróz a Ľudová hudba Borievka, folklórne súbory Technik z Bratislavy, Podpoľanec z Detvy, Rozsutec zo Žiliny, folklórne skupiny Stromíš z Vlachova, Dobrona z Dobrej Nivy, Ženská spevácka skupina folklórneho súboru Marína zo Zvolena a folklórne kolektívy zo Srbska, Maďarska a Poľska.

Klenovská Rontouka 2013 sa uskutoční od 28. do 30. júna.