Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Jaromír Nohavica zahrá na hrade Červený kameň

JAROMÍR NOHAVICA. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Jaromír Nohavica je najznámejší a najúspešnejší pesničkár v Českej republike.

Bratislava 9. júna (TASR) - Český pesničkár Jaromír Nohavica zahrá 4. júla na hrade Červený Kameň. Na tento hrad pri Častej sa vracia päť rokov od pamätného koncertu v auguste 2008, na ktorý tisícky fanúšikov dodnes spomínajú. Jaromír Nohavica je popredný interpret českého pesničkárstva, ktorý má na hudobnej scéne špecifické postavenie. V apríli odohral šesť koncertov na Slovensku. Tým siedmym bude koncert na hrade Červený Kameň.

„Na koncert Jarka Nohavicu sa veľmi teším. Som rád, že prijal naše pozvanie. Rád vyhľadáva priestory pod holým nebom, kde by v harmónii s prírodou vynikla jeho hudba i texty. Tak tomu bude aj na hradnej lúke pri Červenom Kameni,“ uviedol pre médiá organizátor koncertu Palo Maruščák z agentúry Dr. Horák.

Jaromír Nohavica je najznámejší a najúspešnejší pesničkár v Českej republike. Debutoval roku 1988 albumom Darmoděj. Z jeho diskografie sú to potom albumy V tom roce pitomém (1990), Mikymauzoleum (1993), Divné století (1996), Moje smutné srdce (2000), Babylon (2003) či Ikarus (2008). Najnovším je album Tak mě tu máš, vydaný v júni minulého roku. Jeho predaj dosiahol 38.000 kópií a vyniesol mu ocenenie Anděl 2012 ako najpredávanejší album. Pred troma dňami oslávil 60. narodeniny a k tomuto jubileu vyšla kompilácia s názvom Tenkrát s podtitulom Nostalgie 90. let.

„Už mnoho rokov sa po tomto svete pohybujem ako človek s gitarou. Je to činnosť, za ktorú dostávam peniaze, aby som si mohol kúpiť krásne knihy, platne, aby som mohol finančne zabezpečiť svojich blízkych. Jednoducho, aby som mohol fyzicky aj psychicky žiť. Život pesničkára nie je pohodlný, ale je úžasný,“ uviedol na margo svojej muzikantskej dráhy.

Ostravský muzikant má na konte také hity ako Kometa, Ostravo, Ještě mi scházíš, Petěrburg, Tešínská či Když mě brali za vojáka. Ako textár je podpísaný pod hitom Lásko, voníš deštěm Marie Rottrovej, spolupracoval so skupinou Čechomor či Karlom Plíhalom. Vstupenky na koncert sú dostupné v sieti Ticketportal. TASR informovala Nora Krchňáková, PR manažérka spoločnosti Propaganda House.