Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Jaromír Nohavica prichádza s kompiláciou Tenkrát

Jaromír Nohavica Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Deväťdesiate roky predstavujú v tvorbe Jaromíra Nohavicu vynikajúce albumy, akými boli Mikymauzoleum, Tři čuníci, Darmoděj a ďalší, ako aj Divné století.

Bratislava 24. mája (TASR) - Exkluzívny výber toho najlepšieho z tvorby českého pesničkára Jaromíra Nohavicu z poslednej dekády minulého storočia vychádza dnes k jeho životnému jubileu na albume Tenkrát. Ostravský rodák oslávi 7. júna 60. narodeniny.

Deväťdesiate roky predstavujú v tvorbe Jaromíra Nohavicu vynikajúce albumy, akými boli Mikymauzoleum, Tři čuníci, Darmoděj a ďalší, ako aj Divné století. K jeho tohtoročnej šesťdesiatke vychádza prierez tvorby tohto plodného desaťročia. Zostavy skladieb sa zhostil klasik hudobnej publicistiky Jiří Černý, ktorý je rovnako autorom sprievodného textu k albumu. Navyše sa pre tento album podarilo získať nikdy nevydané dobové fotografie od Martina Homolu.

Hudobný publicista Jiří Černý v priloženom booklete uvádza: „Tak Jarkovi Nohavicovi je vraj 7. júna šesťdesiat. A mne sa zdá ako včera, keď sme si koncom marca 1982 prvýkrát podali ruku v zákulisí Porubského folkového Kolotoča. Chvíľu na to Jarek prvýkrát spieval pre festivalové publikum. Ešte ani nedospieval prvú pesničku a ja som od prekvapenia začal dýchať zhlboka.“

Tracklist albumu tvoria piesne Mikymauz, Hrdina nebo dezertér, Divocí koně, Zatímco se koupeš, Heřmánkové štěstí, Darmoděj, Bláznivá Markéta, Kometa, Těšínská, Dál se háže kamením, Petěrburg, Sudvěj, Přítel, Až to se mnou sekne, Muzeum, Sarajevo, Možná, že se mýlím, Peklo a ráj, záverečnou je Píseň psaná na vodu.

Ostravský pesničkár, skladateľ, textár, gitarista a hráč na heligónke Jaromír Nohavica (nar. 7. 6. 1953) vyštudoval strednú všeobecno-vzdelávaciu školu v Ostrave a potom strednú knihovnícku školu v Brne. Mal viacero zamestnaní, pracoval ako robotník a knihovník, od roku 1981 je v umeleckom povolaní. Začínal ako textár, spolupracoval so skupinami Atlantis, Noe, Majestic, písal texty pre Petra Němca, Věru Špinarovú a Mariu Rottrovú. Prvé vlastné vystúpenie mal v marci 1982 na Folkovom kolotoči v Ostrave.

V roku 1988 vyšla jeho prvá LP platňa Darmoděj. Ďalšími platňami boli Osmá barva duhy (1989), V tom roce pitomém (1990), Mikimauzoleum (1993), a Divné století (1996), za ktorú získal českú Grammy. Z jeho posledných hudobných nosičov to sú koncertný album Ikarus, vydaný 11. januára 2008, najnovší live záznam na CD a DVD Jarek Nohavica v Lucerně, ktorý vyšiel 7. júna 2009. Na 20. ročníku udeľovania výročných cien českej Akadémie populárnej hudby Anděl 2010 23. februára 2011 bol Jaromír Nohavica vyhlásený ako najúspešnejší mužský interpret dvadsaťročia a získal ocenenie Anděl dvadsaťročia.

TASR informovala Renáta Tomášová, marketingová a promo manažérka spoločnosti EMI Slovak Republic.