Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Jedinečný nález pod omietkou základnej školy Angely Merici v Trnave

Unikátnosť nálezu spočíva v ojedinelosti portálu, ktorý na rozdiel od všetkých doteraz známych v meste je priamym vstupom z ulice do obytnej miestnosti.

Trnava 3. mája (TASR) – Jedinečný nález na Hviezdoslavovej ulici v Trnave odhalili pamiatkari počas výskumu fasády budovy základnej školy (ZŠ). Pod fádnou omietkou odkryli stredoveký kamenný portál s lomeným uzáverom a okno s kamennou obrubou. Unikátnosť nálezu spočíva v ojedinelosti portálu, ktorý na rozdiel od všetkých doteraz známych v meste je priamym vstupom z ulice do obytnej miestnosti. Doposiaľ objavené boli vždy súčasťou veľkých otvorov, slúžiacich ako vjazdy pre vozy.

"Toto boli dvere pre obyvateľov domu. Prah vchodu je umiestnený vysoko, až 130 centimetrov nad dnešným chodníkom, preto k nemu pôvodne viedlo z vonkajšieho terénu schodisko. Z jeho polohy je zrejmé, že podlaha v miestnosti prízemia bola umiestnená nad úrovňou stredovekého terénu, išlo teda o zvýšené prízemie a tento stav sa zachoval podnes," uviedla pre TASR realizátorka architektonicko-historického výskumu Jaroslava Žuffová.

Sondáž nariadil Krajský pamiatkový úrad. Škola patrí do areálu objektov uršulínskeho kláštora, ktorý sa začal vyvíjať od 20. rokov 18. storočia postupným vykupovaním a zastavovaním starších parciel v centre Trnavy. Od roku 1776, keď mníšky postavili prvú školskú budovu, sa stavby, slúžiace na vyučovanie spolu s internátmi sústavne rozrastali. V období vrcholného rozvoja začiatkom 20. storočia tu bola umiestnená ľudová škola, meštianska škola a učiteľský ústav, školské a kláštorné budovy spolu s kostolom zaberali už 11 pôvodných stredovekých mestských parciel. Jednou z nich bola aj parcela na križovatke ulíc Halenárskej a Hviezdoslavovej, ktorú prikúpili ku kláštoru ako poslednú. "Stál na nej starobylý meštiansky dom, ktorý pochádzal zo stredoveku a prešiel renesančnou a barokovou úpravou. Mníšky ho kúpili v polovici 19. storočia od majiteľov Raymonda a Müllera za 28.000 zlatých. Začiatkom 20. storočia prestavali v neoslohovom výraze jeho časť orientovanú do Halenárskej ulice a v polovici minulého storočia bola znehodnotená fasáda smerujúca do Hviezdoslavovej ulice," uviedla Žuffová.

V súčasnosti prebieha obnova fasády ZŠ Angely Merici smerujúcej do Halenárskej ulice a pripravuje sa aj obnova fasády orientovanej do Hviezdoslavovej ulice. "Počíta sa s tým, že sa jej po obnove prinavráti slohový výraz pochádzajúci zo 17. storočia, ktorý sa podnes akoby zázrakom zachoval priamo pri nárožnom arkieri na torze fasády orientovanej do Halenárskej ulice. Verím, že pokračovanie výskumu na prízemí a jeho rozšírenie aj na poschodie fasády prinesie ešte ďalšie zaujímavé objavy. Predpokladáme, že významné staršie nálezy neprekryjú omietkou, ale po zakonzervovaní ich bude môcť verejnosť obdivovať zakomponované do obnoveného výrazu.