Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pohyblivý svet Joa Klamara si môžu pozrieť už aj jeho rodáci

Joe Klamar. Foto: TASR/Michal Svítok

Liptovský Mikuláš sa už natrvalo zapísal do dejín nielen slovenskej, ale svetovej fotografie vďaka dvom menám Martin Martinček a Joe Klamar.


Liptovský Mikuláš 9. marca (TASR) – Výstavnú sieň Liptovskej galérie P. M. Bohúňa zaplnil výber z diela svetoznámeho agentúrneho fotografa Joa Klamara pod názvom Pohyblivý svet. Osobne uviesť svoju prvú ucelenú výstavu v rodnom meste, kam ju presunuli z Bratislavy, mu neumožnili pracovné povinnosti v zámorí.

"Liptovský Mikuláš sa už natrvalo zapísal do dejín nielen slovenskej, ale svetovej fotografie vďaka dvom menám Martin Martinček a Joe Klamar. A Jožo, tak ho stále volám, prebral štafetu po Martinovi skutočne neuveriteľným spôsobom. Aj jeho najskôr uznával svet, až potom sme si aj my, Slováci, uvedomili, že máme takúto osobnosť," uviedol pre TASR kurátor výstavy Marián Pauer.

Úžasné podľa neho je, že obidvaja sú úplne odlišní. "Martin fotil starých ľudí a Liptov, Jožo fotí všetko a robí to skvele. Podozrievam ho, že sa s aparátom narodil, lebo som ho ešte bez neho nevidel. Vždy vie presne, akú si má zobrať techniku. Fotografii dáva to, čo potrebuje a ona sa mu odpláca tým, že dosahuje výnimočné výsledky," pokračoval Pauer.

"Raz mi rozprával historku, ako sa vybral so psami na kopec, začal ich tam naháňať a fotiť. To ho nabilo takou energiou, že potom bolo fotenie pápeža či prezidenta úplnou lahodou, lebo tie psy sa pohybovali trochu rýchlejšie. To je celý on, s aparátom spí, vstáva a chodí všade, kam sa pohne. Nepoznám iného fotografa, ktorý berie svoje remeslo tak poctivo. Vyložene sa pri každej robote teší a v tom je záruka skutočnej osobnosti," dodal Pauer.