Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Juraj Jakubisko pokrstil v Bratislave Živé striebro

Juraj Jakubisko Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do 16 kapitol poetickej autobiografie vraj Jakubisko zmestil veľa príbehov, ktoré vo filme nikdy nepoužil.

Bratislava 26. júna (TASR) - Abeceda filmu je už dokončená, treba z nej len písať filmy. Aj s touto filmovou skúsenosťou sa dnes podelil Juraj Jakubisko na bratislavskom krste jeho knihy Živé striebro. "Ja nie som taký dobrý spisovateľ ako osud, to všetko tak nádherne fabuloval život," povedal režisér, scenárista, kameraman a výtvarník. Do 16 kapitol poetickej autobiografie vraj zmestil veľa príbehov, ktoré vo filme nikdy nepoužil. "Možno niekoho budú inšpirovať, mojich kolegov, možno nejakých spisovateľov. Z každej kapitoly by sa dala urobiť jedna knižka, je to čítanie na prázdniny," doplnil.

Temperamentný režisér niekoľkokrát rozosmial preplnené kníhkupectvo Panta Rhei na Poštovej. "Od šiestich rokov som chcel prísť o panenstvo," pobavil fanúšikov a zvedavých čitateľov knižky, v ktorej scenáristickým spôsobom zachytil prvých 33 rokov svojho života. Reč prišla na rodný Kojšov, na prvú lásku Zoru, študentské časy a čítanie Kafku o polnoci na cintoríne či priateľstvo s českým spevákom Waldemarom Matuškom. "Spomienky na staré doby sa píšu ľahko, lebo sú láskavé," prezradila legenda slovenskej, českej i európskej kinematografie.

Slovenského Felliniho prišli na prezentáciu jeho autobiografie podporiť viaceré známe osobnosti, nechýbali ani filmoví kolegovia - kameramani Ján Ďuriš a Dodo Šimončič. Špeciálnym prekvapením pre jubilujúceho Juraja Jakubiska, ktorý nedávno oslávil 75 rokov, bolo vystúpenie speváčok z folklórneho súboru Lúčnica.

Jakubiskov prvý diel pamätí uviedol do života spisovateľ, textár a cestovateľ Boris Filan. "Keď som to začal čítal, tak sa mi stalo to, čo sa mi stáva pri výborných knihách - bál som sa, že to skončí," zhodnotil knižnú novinku jej krstný otec. "Je to taká knižka, ktorú budete čítať stokrát, a vždy v nej nájdete niečo nové," dodal.

Autobiografia Juraja Jakubiska Živé striebro vyšla v nakladateľstve XYZ.

Juraj Jakubisko (1938), vo svete prezývaný "Fellini východu", je slovenský filmový režisér, kameraman, výtvarník, spisovateľ. Jeho filmy sa vyznačujú osobitou poetikou, bizarnosťou i podivuhodnou hravosťou. Od roku 1993 žije s rodinou v Prahe. Natočil zatiaľ 15 celovečerných hraných filmov. Všetky boli prezentované na domácich a zahraničných festivaloch, kde získali viac než 100 ocenení. V roku 2003 si prevzal najvyššie štátne vyznamenanie SR Pribinov kríž. V súčasnosti pripravuje nakrúcanie veľkofilmu Slovanská epopeja.