Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Český folkový spevák Karel Plíhal sa predstaví v Bratislave aj v Nitre

Na archívnej snímke spevák Karel Plíhal. Foto: wikipedia.org

Podľa organizátorov dokáže Karel Plíhal v jednej chvíli rozosmiať publikum veselou pesničkou a vzápätí ho dojať a roznežniť emotívnym textom piesne.

Bratislava 5. februára (TASR) - Český folkový spevák, gitarista a skladateľ sa po dlhšom období vráti na Slovensko. S recitálom sa predstaví slovenským poslucháčom na dvoch koncertoch - 4. júna v Bratislave a 5. júna v Nitre. Na koncertné pódiá sa vracia po prekonaní zdravotných problémov s rukou. TASR informovala organizátorka koncertov Slávka Semancová.

Podľa organizátorov Karel Plíhal dokáže neopakovateľne v jednej chvíli publikum rozosmiať veselou pesničkou a vzápätí ho dojať a roznežniť emotívnym textom piesne. Na jeho koncertoch sa môžu poslucháči tešiť na komornú atmosféru a hravú jemnú poetiku inteligentne vtipných, vyzretých sebaironických textov či krátkych veršovačiek, ktoré uvádzajú a dopĺňajú jednotlivé pesničky. Samozrejmé je aj umelcovo famózne umenie hry na gitare. Hudobnou posilou na Plíhalových koncertoch je gitarista Petr Fiala, s ktorým sa umelec pozná od študentských čias v hudobnej škole v Hradci Králové.

Karel Plíhal (*23.8. 1958, Přerov), folkový spevák, gitarista a skladateľ, vyštudoval strednú priemyselnú školu strojnícku. Na gitaru hrá od pätnástich rokov, začínal v amatérskej skupine Hučka, od roku 1977 bol členom skupiny Falešní hráči. V roku 1981 založil vlastnú skupinu Plíharmonyje. Od roku 1984 vystupuje sólovo. V roku 1985 vydal prvú LP platňu Karel Plíhal. Na svojom konte má dnes jedenásť albumov, v roku 2004 vyšiel album Nebe počká s textami Josefa Kainara, z roku 2004 je album Karel Plíhal v Olomouci a z roku 2005 album Karel Plíhal v Telči. V septembri 2012 vydal štúdiový album Vzduchoprázdniny, za ktorý získal ocenenie hudobnej akadémie Anděl 2012 v kategórii folk & country. V októbri 2015 vyšla kompilácia Karel Plíhal - Skříň s beduíny (Výběr z let 1990-2005).