Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kniha Najkrajšie mestské prechádzky uvádza aj menej známe zaujímavosti

Na Facebooku sa našli viacerí milovníci tejto knižky. Foto: Facebook

Putovanie každým z 39 miest začína autor na železničnej prípadne autobusovej stanici. Ich pozoruhodnosti dopĺňa najvýznamnejšími tradičnými slávnosťami, festivalmi a ďalšími podujatiami.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Nová kniha Najkrajšie mestské prechádzky poslúži nielen turistom, ale aj priaznivcom histórie a kultúry. Napísal ju známy cestovateľ po Slovensku Ján Lacika a vyšla v bratislavskom vydavateľstve Dajama.

"Knižka je o fenoméne, ktorý sa dá nazvať mestská turistika. Nemyslíme obvyklé presúvanie sa po uliciach a námestiach medzi obchodmi. Ide nám o ušľachtilé pešie poznávanie kultúrnych a historických hodnôt miest a ich zákutí. Knihu sme koncipovali tak, aby čitateľom poslúžila ako stručný návod v rámci jednej prechádzky prejsť najzaujímavejšími mestami na Slovensku a urobiť si o nich základný obraz," uviedla pre TASR Daniela Kollárová z Dajamy.

Putovanie každým z 39 miest začína autor na železničnej prípadne autobusovej stanici. Ich pozoruhodnosti dopĺňa najvýznamnejšími tradičnými slávnosťami, festivalmi a ďalšími podujatiami. Informačné texty sú doplnené fotografiami dominánt a ich označením na mapke. Nechýbajú zaujímavosti v blízkom okolí miest.

Čitateľ sa dozvie, prečo najmenšie z troch vinohradníckych malokarpatských miest, Svätý Jur, má ako jediné mestskú pamiatkovú rezerváciu. Kde v Trnave je najstaršia socha M. R. Štefánika a koľko veží je v meste. Aké architektonické staviteľské skvosty od historicizmu cez secesiu po modernu sú v centre Piešťan. Kedy a prečo bola Žilina dva mesiace hlavné mesto Slovenska. Kde v Liptovskom Mikuláši sa konalo v roku 1918 prvé prvomájové zhromaždenie. V Trenčianskych Tepliciach sú utorňajšie prehliadky kúpeľov Hamman postavených v roku 1888 podľa letného sídla egyptského miestokráľa Izmaila. Prečo sa Martin považuje za najslovenskejšie mesto a kultúrnu metropolu. Že zdola je prístupné horné mesto Ružomberok po šiestich schodiskách, ktoré majú 79 schodov. Trenčín má Múzeum kolies. Komu vďačia Popradčania za postavenie Podtatranského múzea v roku 1887.

V Holíči je jedna z najstarších manufaktúr u nás, jediný zachovaný veterný mlyn a atrakciou je člnkovanie vo vodnej priekope kaštieľa. Budova jezuitského kolégia v Skalici patrí medzi najstaršie stredné školy, ktoré stále slúžia pôvodnému účelu a mlyn bratov Pilárikovcov je technická pamiatka s dobre zachovaným zariadením. Mestské hradby zo 17. storočia v Modre patria k najzachovalejším, majú 2300 metrov, čo sú dve tretiny pôvodnej dĺžky. V budove bývalého Soľného a medného úradu (1828) v Liptovskom Hrádku bola prvá poľnohospodárska škola na Slovensku (1870) a má najvyššie položené arborétum v strednej Európe založené v roku 1888, ktoré je od roku 1982 chránená študijná plocha. Dominantou centra Levíc je bývalý Schoellerov mlyn z roku 1889 a na okraji mesta areál hradu z 13. storočia.

Zaujímavé sú aj informácie, že mesto Vysoké Tatry má rozlohu takmer ako Bratislava. V Tatranskej Lomnici vznikli prvé štátne kúpele v Tatrách (1892) a do tejto vysokopoloženej osady vedie železnica z dvoch strán. Dolná stanica visutej lanovky na Skalnaté pleso architekta Dušana Jurkoviča od roku 1999 pustne. Múzeum TANAP-u má v lete aj exteriérovú časť. V mestskej pamiatkovej rezervácii v Podolínci je 63 nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok, čo je viac ako v krajskej Žiline. Humenský zámok patrí medzi najväčšie na Slovensku a je jeden z mála panských sídiel, ktoré si zachovali pôvodné interiéry.