Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Koprodukčný film RTVS Tlmočník sa stal víťazom cien Slnko v sieti

Na snímke režisér Martin Šulík ( vpravo) si preberá ocenenie Slnko v sieti v kategórii Najlepšia filmová réžia z rúk režiséra Martina Bebjaka ( vľavo) za film Tlmočník v Bratislave 5. apríla 2019. Foto: TASR - Dano Veselský

V koprodukcii RTVS okrem Tlmočníka vznikli aj filmy, ktoré sa stali najlepším dokumentárnym a najlepším animovaným filmom.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Tri koprodukčné filmy Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) získali ocenenia Slnko v sieti 2018. Suverénnym víťazom sa na udeľovaní cien Slovenskej filmovej a televíznej akadémie stal film Tlmočník režiséra Martina Šulíka. TASR o tom informovala PR manažérka RTVS Silvia Turnerová.

Tvorcovia filmu si odniesli šesť ocenení z dvanástich nominácií. Snímka získala cenu Slnko v sieti za najlepší hraný film, najlepšiu filmovú réžiu, najlepší scenár, najlepšiu filmovú hudbu, najlepší kameramanský výkon a najlepší mužský výkon v hlavnej úlohe, ktorú získala dvojica Jiří Menzel a Peter Simonischek.



V koprodukcii RTVS okrem Tlmočníka vznikli aj filmy, ktoré sa stali najlepším dokumentárnym a najlepším animovaným filmom. Posledný autoportrét Mareka Kuboša vyhral v kategórii dokumentárnych filmov. Režisérky filmu Mimi a Líza Ivana Šebestová a Katarína Kerekesová – Záhada vianočného svetla získali Slnko v sieti v kategórii Najlepší animovaný film.

"Som nesmierne rád, že každý rok úroveň slovenských filmov rastie, čoho dôkazom sú aj medzinárodné ceny," uviedol riaditeľ sekcie programových služieb Slovenskej televízie Marek Ťapák. "Želám si a zároveň želám aj všetkým tvorcom, aby tento trend a kontinuita pokračovala nielen kvantitatívne, ale aj kvalitatívne," doplnil.

Udeľovanie cien vysielala RTVS v piatok 5. apríla v priamom prenose na Jednotke. Po skončení galavečera si diváci mohli pozrieť na Jednotke víťazný film Tlmočník.