Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Londýne sa chystá výstava o živote Davida Bowieho

David Bowie Foto: TASR/AP

Bude založená na prezentácii kostýmov z rôznych etáp jeho hudobnej kariéry, na ktorej príprave sa podieľa aj samotný spevák.

Londýn 23. augusta (TASR) - Londýnske múzeum umenia V&A Museum (Victoria and Albert Museum) pripravuje na budúci rok veľkolepú výstavu o živote Davida Bowieho, založenú na prezentácii kostýmov z rôznych etáp jeho hudobnej kariéry, na ktorej príprave sa podieľa samotný spevák.

Hudobní kritici často označujú Davida Bowieho, rodáka z londýnskeho Brixtonu, za chameleóna, ktorý počas svojej kariéry prešiel množstvom hudobných štýlov a nikdy neprestal experimentovať. Tieto premeny najlepšie reprezentujú jeho dobové kostýmy, ilustrujúce obraz, ktorý si spevák sám o sebe vytvoril, ako napríklad postavu rockovej superhviezdy Ziggyho Stardusta.

David Bowie
Foto: TASR/AP
Samotný David Bowie spolupracuje s autormi expozície ako pomocný kurátor. Riaditeľ múzea Martin Roth pre noviny Guardian potvrdil, že Bowie sám vyberie a poskytne oblečenia.

Múzeum pôvodne zamerané na dekoratívne a úžitkové umenie v ostatnej dobe čelilo kritike za to, že sa čoraz viac sústredí na výstavné projekty o populárnych osobnostiach a ich živote ako na predstavovania samotného výtvarného umenia.

V roku 2007 múzeum malo výstavu o živote a diele austrálskej speváčky Kylie Minogue.

Bowie nedávno odmietol pozvanie odohrať svoje piesne na záverečnom ceremoniáli olympijských hier v Londýne. Šesťdesiatpäťročný spevák, čiastočne aj pre zdravotné problémy, od roku 2004 nebol na koncertnom turné. Jeho zatiaľ posledný štúdiový album Reality vznikol už pred deviatimi rokmi.