Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Do kín prichádza nová česká rozprávka Kovář z Podlesí

Režisér Pavel Göbl Foto: TASR/Michal Svítok

Film prináša príbeh z malej dedinky, na ktorú je vrhnutá kliatba. Tú môže zlomiť Toník, synovec miestneho kováča.

Bratislava 13. mája (TASR) - Malí i veľkí návštevníci kín sa môžu tešiť na nový český film Kovář z Podlesí. Rozprávku, v ktorej "je všetko tak trochu inak", nakrútil režisér a scenárista Pavel Göbl.

Hlavnou témou jeho snímky je rozprávkových súboj dobra so zlom, úsilie o získanie pravej lásky a objavenie skutočného priateľstva. Göbl sa však na boj dobra a zla pozerá inou optikou, napísal rozprávku, ktorá "chce ísť proti aktuálnemu trendu akčných filmov". "Nejde o to, že zlo je niečo čo musíme zničiť, zlikvidovať a tým pádom sami v sebe vzbudiť negatívnu emóciu alebo sami v sebe vyrobiť zlo. Tu ide o to, že je tu len skazené dobro, ktoré napravujeme," povedal pre TASR Pavel Göbl, ktorý pri svojej prvej filmovej rozprávke vychádza z myšlienky sv. Augustína - "zlo neexistuje, zlo je len absenciou dobra".

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave režisér a scenárista podčiarkol, že v deťoch nechce pestovať negatívne emócie ako pomstychtivosť, nechce z nich robiť neurotikov. Aj to bol dôvod, prečo tvorcovia vo filme skombinovali tri technológie - v rozprávke hrajú herecké hviezdy spoločne s klasickými bábkami (pán Křeček a pán Veverka) a s postavou Draka, ktorá je vytvorená počítačovou 3D animáciou. Výrazný vizuálny a magický štýl dodal filmu František Antonín Skála (syn výtvarníka Františka Skálu). "Chceli sme deckám znovu ukázať klasické trnkovské bábky, k nim je 3D-čkový drak, ktorého sa snažili v UPP urobiť tak, aby výtvarne ladil," vysvetlil Göbl. Originálne dobové kostýmy sú dielom kostýmovej výtvarníčky Ivany Brádkovej, za kamerou stál Richard Špůr. Nakrúcalo sa takmer mesiac v skanzene v Rožnově pod Radhoštěm.



Film prináša príbeh z malej dedinky, na ktorú je vrhnutá kliatba. Tú môže zlomiť Toník, synovec miestneho kováča. Musí zbaviť kraj zlých ježibáb, na ktoré sa kedysi premenili dobré víly. Z ich pazúrov musí zachrániť milovanú Betku a súčasne zbaviť Podlesí draka. Toník je sirota, vyrastá u svojrázneho strýka kováča. A pretože je kováč jednak vojnový invalid a jednak trochu lenivec, premenil Toník jeho kováčsku dielnu na miesto plné vynálezov, ktoré majú strýčkovi uľahčiť život. A na obsluhe rôznych strojčekov, strojov a čarovných mašiniek tak vycvičil dvoch hlodavcov - škrečka a veveričku.

V titulnej úlohe kováča sa divákom predstaví Boleslav Polívka, ďalej hrajú Gregor Bauer, Valéria Šámalová, Josef Somr, Milan Markovič, Jiří Pecha, Barbora Seidlová, Ivana Chýlková, Szidi Tobias, Božidara Turzonovová, Vratislav Brabenec a ďalší.

Po boku hlavného producenta, spoločnosti Next Production a jej koproducenta Českej televízie, stojí za filmom ako koproducent tiež postprodukčné štúdio UPP. Snímka vznikla v česko-slovenskej koprodukcii s RTVS a spoločnosťou Incognito Production. "Príbeh chápeme ako rodinný film a budeme ho ponúkať v tejto kategórii nášmu divákovi na niektorý z vianočných večerov. Aj rytmus, ktorý táto rozprávka má, nenaruší také to pokojné čaro Vianoc," uviedla dramaturgička Magdaléna Glasnerová z RTVS.

Film vznikol s podporou Ministerstva kultúry ČR, Státního fondu kinematografie a Ministerstva kultúry SR. Rozprávku Kovář z Podlesí prináša do kinodistribúcie od 16. mája spoločnosť Bontonfilm.