Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Krásno: Roden teraz podniká v pohrebníctve

Krásno - Onřej Sokol a Martin Finger Foto: Bonton Film

Našťastie iba v novej čiernej komédii výborného českého herca a režiséra Ondřeja Sokola.

Bratislava 3. marca (OTS) - Dvaja štyridsiatnici sa rozhodli vrátiť do rodného města a vyriešiť smrť matky jedého z nich. Tak rozkrútia špirálu nezadržiteľných katastrof. Krásno zľahka vychádza z reálnych životných udalostí a do viac či menej fiktívneho príbehu ich previedol herec a režisér Ondřej Sokol. Ten, ktorý sa okrem réžie a scenára zhostil tiež jednej z hlavných úloh. Po veľmi úspešných režijných počinoch v divadelnom prostredí sa tak vydáva do prostredia filmového, a hneď po prvýkrát snímkou veľmi osobnou a riešiacou závažné témy. „Snažili sme sa nájsť ironický pohľad na veci, ktoré komické nie sú. Ide len o to vedieť ich citlivo zachytiť, nájsť tú správnu optiku, ako ich uchopiť,“ vysvetlil režisér Ondřej Sokol.

Okrem Sokolovho hereckého partnera Martina Fingera sa vo filme predstavia napríklad aj Karel Roden s Jaroslavom Pleslom v úlohách majiteľov pohrebnej služby, matka s dcérou Jana Krausová a nádejná mladá herečka Zuzana Stavná, neprehliadnuteľný je tiež David Matásek ako recepčný v hoteli, či Ondřej Malý ako nie vždy čestný policajt.


Adam a Michal, kamaráti z detstva, sa po dvadsiatich rokoch vracajú do Šumperka, do mesta, odkiaľ „utiekli“, kde však stále žije ich minulosť. Michalova matka je už niekoľko rokov mŕtva, Michalov otec zomiera v deň ich príchodu. Napriek tomu chcú prísť na kobylku tomu, či bol otec naozaj zapletený do smrti matky, ktorú našli utopenú v jazere Krásno, a akú rolu v tom hrala jeho nová žena. Dvojica sa rozhodne vziať spravodlivosť do vlastných rúk, a tak rozkrúti špirálu nezadržateľných katastrof… A to všetko s nádychom akejsi čiernej komédie, pretože film je plný absurdných situácií (ako napríklad nájsť v malom meste nájomného vraha?), osobných tragédií (situácia podobná tej, ktorú vo filme stvárňuje deväťročný syn Ondřeja Sokola Adam, sa skutočne stala) či vtipných momentov zo života (áno, vo filme naozaj uvidíte polonahého Ondřeja Sokola).

Film je výnimočný svojou vizuálnou stránkou, za ktorou stojí výborný kameraman Tomáš Sysel.

Krásno v kinách od 6. marca

Trailer si môžete pozrieť TU: