Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kubišovej Modlitba dostane k výročiu nežnej revolúcie nový videoklip

Marta Kubišová, archívna snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Od začiatku okupácie v auguste 1968 uplynuli dva dni, keď Kubišová v improvizovanom štúdiu nahrala Modlitbu pro Martu. To, že vznikol osudový hit, vtedy ešte nevedela.

Praha 6. februára (TASR) - Tento rok na jeseň uplynie 30 rokov od pádu komunistického režimu v bývalom Česko-Slovensku. Česká speváčka Marta Kubišová si toto výročie pripomenie 16. novembra koncertom v pražskej Lucerne, ale tiež novou podobou piesne Modlitba pro Martu. Ku skladbe vznikne aj videoklip, ktorý zdôrazní, aký symbol sa z nej stal, informoval v utorok spravodajský portál iDNES.cz.

Od začiatku okupácie v auguste 1968 uplynuli dva dni, keď Kubišová v improvizovanom štúdiu nahrala Modlitbu pro Martu. To, že vznikol osudový hit, vtedy ešte nevedela.



"Pamätám si, ako tú pesničku priniesol Jindra Brabec. Ja som totiž predtým odmietla ďalej spievať pieseň Cesta, s ktorou som v júni vyhrala Bratislavskú lýru," spomína Kubišová.

Dôvod bol naporúdzi - text Cesty sa venoval červenoarmejcom - osloboditeľom, čo v novej situácii spievať nešlo.

"Tak som vtedy povedala, že by som chcela novú skladbu, a on priniesol Modlitbu. Pamätám si, že na klavír hral Angelo Michajlov a Karel Černoch bubnoval. Absolútne mi nezišlo na um, že to bude hit. Vedela som len, že pôjde do seriálu Pieseň pre Rudolfa III.," dodáva 76-ročná speváčka.

"V apríli 1969 skladbu hneď zakázali, v júni mi prvýkrát v Bratislave kvôli nej urobili scénu, že ma nebudú pri vystúpení zaberať kamery. Tak som povedala - nech si robia, čo chcú, že ju spievať budem, a z ničoho nič sa zrazu stratili noty. Vystupovať mi zakázali až v januári 1970. Modlitbu som potom tajne spievala ešte u Havlovcov na Hrádečku," vysvetľuje Kubišová.

S legendárnou skladbou sa teraz znovu vrátila do štúdia. S klaviristom Petrom Maláskom a ďalšími hudobníkmi nahrala Modlitbu pro Martu v nových aranžmánoch so sprievodom sláčikového orchestra.

Skladbu bude sprevádzať aj videoklip. "S tým nápadom prišiel Petr Větrovský. Skladba sa stala symbolom nežnej revolúcie a klip na túto tému jej skutočne chýba. Aj vzhľadom na blížiace sa 30. výročie som s tým súhlasila," dodala. Pieseň zaznie 16. novembra v Lucerne na výnimočnom koncerte, ktorý speváčka pripravuje.

Marta Kubišová v roku 2017 oficiálne oznámila ukončenie svojej kariéry, vlani na jeseň absolvovala výborne hodnotené turné s názvom Marta naposledy. Odvtedy vystupuje už len sporadicky. Nová verzia Modlitby s plejádou speváčok naprieč generáciami vznikla už v roku 2017 pre kompiláciu Protestsongy 1966-2017.