Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Kuchajda cez víkend zažije vietnamské bábkové divadlo na vode

Dej predstavenia sa však nebude odohrávať na klasických "doskách, ktoré znamenajú svet", ale hrať sa bude na vode. Korene vodného bábkového divadla siahajú až do 11. storočia.

Bratislava 24. mája (TASR) - Tradičné vietnamské bábkové divadlo budú môcť počas najbližšieho víkendu vidieť Bratislavčania v amfiteátri prírodného kúpaliska Kuchajda v mestskej časti Nové Mesto. Dej predstavenia sa však nebude odohrávať na klasických "doskách, ktoré znamenajú svet", ale hrať sa bude na vode.

Korene vodného bábkového divadla siahajú až do 11. storočia. Vzniklo údajne ako zábava dedinčanov, obľúbené však bolo aj na cisárskom dvore. "Aktivity, ako je predstavenie vodného bábkového divadla, prispievajú k rozvíjaniu kultúrnych vzťahov medzi oboma krajinami – medzi vietnamským a slovenským ľudom," uviedol splnomocnený a mimoriadny veľvyslanec Vietnamskej socialistickej republiky Nguyen Xuan Luu.

Spolu s veľvyslanectvom podujatie organizuje novomestská samospráva. "Vietnamské bábkové divadlo má viac ako tisícročnú tradíciu. Sme radi, že môžeme podporiť vystúpenie jedinečných umelcov z krajiny, ktorá má silnú komunitu aj medzi občanmi našej mestskej časti," uviedol starosta Rudolf Kusý. V Novom Meste na Základnej škole na Odborárskej ulici funguje už vyše pol roka aj vietnamská trieda. Dvakrát do týždňa sa tam vietnamčinu chodí učiť takmer 40 vietnamských detí z celej Bratislavy.

Vietnamskí umelci ponúknu slovenským divákom svoje predstavenia počas oboch víkendových dní (26. a 27. 5.), a to o 16.00 h a o 18.00 h, informoval Ján Borčin z novomestského Miestneho úradu.