Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Poduajtie Bratislava v pohybe zaostruje na belgický súčasný tanec

Na archívnej snímke Hviezdoslavovo námestie a v pozadí historická budova SND v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Festival otvoria v Činohre Slovenského národného divadla (SND) tanečníci flámskeho súboru Ultima Vez.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Pohľad na scénu súčasného tanca v Belgicku prináša Bratislava v pohybe. Medzinárodný festival súčasného tanca sa v hlavnom meste začína v pondelok. Okrem belgických a domácich súborov sa predstavia umelci z Francúzska, Talianska i Veľkej Británie. Festival potrvá do 21. októbra.

"Belgickí tvorcovia radi experimentujú a využívajú vyjadrovacie prostriedky divadla, filmu, výtvarného umenia a nových technológií. Po dlhé roky určujú trendy vývoja súčasného tanca v Európe," hovorí umelecká riaditeľka festivalu Miroslava Kovářová s tým, že organizátori chceli pri výbere skupín obsiahnuť široké spektrum scény. "Od známych mien a veľkých inscenácií až po malé produkcie od začínajúcich tvorcov. Z veľkých produkcií sme vybrali tie, ktorých autormi sú už u nás známi tvorcovia," dodala.

Festival otvoria v Činohre Slovenského národného divadla (SND) tanečníci flámskeho súboru Ultima Vez. Tentoraz sa bratislavskému publiku predvedú s dielom "Hands Do Not Touch Your Precious Me" choreografa a režiséra Wima Vandekeybusa. "Vytvoril zvukovo unikátnu a vizuálne monumentálnu inscenáciu, v ktorej sa svetlo stretáva s tmou, príroda s civilizáciou a smrť existujúceho ohlasuje zrod nového," opisujú organizátori festivalu.

Prvýkrát sa na ňom slovenskému divákovi predstaví choreograf Jan Martens, ktorý tvorí diela pre významné európske tanečné skupiny. V Bratislave uvedie duet o láske "Sweat Baby Sweat" s permanentne prepojenou dvojicou tanečníkov. Predstavenie sa uskutoční 9. októbra v Štúdiu SND.

Na festivale sa odprezentuje aj Anton Lachky, slovenský tvorca žijúci v Bruseli predvedie svoju doteraz najúspešnejšiu produkciu The Others, v ktorej v príbehu štyroch ľudí vyzýva k ohľaduplnosti voči životnému prostrediu. Oceňovanú choreografiu si môžu návštevníci festivalu pozrieť 16. a 17. októbra v Divadle P. O. Hviezdoslava. Vzhľadom na edukatívny rozmer diela pripravuje festival aj jeho dopoludňajšie predstavenie pre školské skupiny (17. 10.). Anton Lachky Company vystúpi v rámci festivalu spolu šesťkrát, okrem Bratislavy sa predstaví v Trnave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Najmladšiu generáciu belgického súčasného tanca zastúpi na Bratislave v pohybe choreografka a tanečnica Loraine Dambermont, ktorá so svojím sólom, "maratónom rýchlych a extrémne presných pohybov prezentujúcich fyzickú a duševnú virtuozitu" vystúpi 13. októbra v A4 - priestore súčasnej kultúry. Podrobný program nájdu záujemcovia na www.abp.sk.