Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Po Viedni aj v Bratislave odštartoval umelecký vlak TRAM

Na snímke umelecký vlakový vozeň projektu T.R.A.M., ktorý odkazuje k Viedenskej električke, ktorá od roku 1914 spájala Viedeň a Bratislavu a ktorý bude premávať 11 x za deň medzi Hautbahnhof Wien a Hlavnou stanicou v Bratislave počas vernisáže súčasného umenia 21. februára 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vo vlaku si cestujúci budú môcť prezrieť rozličné výstavy súčasného umenia.

Bratislava 21. februára (TASR) - Po viedenskej vernisáži odštartovali v stredu v Bratislave projekt TRAM - galériu súčasného umenia a kultúrneho centra v umeleckom vlaku. Predstavenie špeciálne upraveného vlakového spojenia medzi Bratislavou a Viedňou, ktoré bude do novembra premávať pravidelne medzi viedenskou a bratislavskou hlavnou stanicou jedenásťkrát denne a cestujúcim ponúkne netradičné umelecké zážitky, sa konalo za účasti rakúskeho veľvyslanca na Slovensku Carla Helfrieda, predstaviteľov železníc oboch krajín, predsedu BSK Juraja Drobu a primátora Bratislavy Iva Nesrovnala.

Vo vlaku si cestujúci budú môcť prezrieť rozličné výstavy súčasného umenia. Momentálne je to výstava kurátora Gottfrieda Gusenbauera FlipBooks on Tour, inštalácia manipulovaných bicyklov Otisa Lauberta, performance "Keď" od Illony Németh. Cestovanie spestrí i hudobný, divadelný a performance festival. Aj bratislavskú vernisáž netradičnej galérie súčasného umenia v umeleckom vlaku ozvláštnil svojím vystúpením slepý rómsky harmonikár Mário Bihári. Nechýbala ani poľská umelkyňa Marta Kopyt, ktorá exteriér vlaku premenila v rámci Train Cover Project na umelecké dielo.



"Poslaním projektu bolo spojiť kultúrne aktivity slovenských a rakúskych umelcov a zároveň upozorniť vo vlaku ľudí, ktorí sa tu pohybujú medzi hlavnými mestami Viedňou a Bratislavou na to, že kultúra môže duchovne obohacovať," povedal pre TASR kurátor projektu TRAM a riaditeľ Curatorial Studies Institute Juraj Čarný. Ako ďalej ozrejmil, v umeleckom vlaku dostanú každú stredu večer priestor diskusie, prezentácie prednášky významných hostí z oblasti umenia, kultúry a diplomacie. "Väčšina tých programov, ktoré sme tu nachystali, sú možno také malé pasce, tajné prekvapenia, aby sme ľudí trošku posunuli niekam inam."

Na snímke umelecký vlakový vozeň projektu T.R.A.M., ktorý odkazuje k Viedenskej električke, ktorá od roku 1914 spájala Viedeň a Bratislavu a ktorý bude premávať 11 x za deň medzi Hautbahnhof Wien a Hlavnou stanicou v Bratislave počas vernisáže súčasného umenia 21. februára 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Výstavy postupne počas roka obsadia všetky štyri vagóny vlaku. "Naším cieľom je zviditeľniť progresívnych umelcov, spisovateľov, divadelníkov, hudobníkov, ale aj alternatívne kultúrne centrá. Chceme ľudí upozorniť, že dôležitá kultúra sa deje aj v zaujímavých priestoroch na Slovensku, nielen vo veľkých múzeách a galériách v hlavnom meste. Toto je práve miesto pre Stanicu v Žiline, Stanicu v Banskej Štiavnici, pre Nástupište 1-12 a iniciatívy, ktoré prebiehajú po Slovensku," dodal Čarný.

Na snímke umelecký vlakový vozeň projektu T.R.A.M., ktorý odkazuje k Viedenskej električke, ktorá od roku 1914 spájala Viedeň a Bratislavu a ktorý bude premávať 11 x za deň medzi Hautbahnhof Wien a Hlavnou stanicou v Bratislave počas vernisáže súčasného umenia 21. februára 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Názov projektu sa viaže na viedenskú električku, ktorá od roku 1914 spájala Viedeň a Bratislavu. Projekt TRAM pripravilo pri príležitosti viacerých významných výročí roku 2018 a pri príležitosti 25 rokov bilaterálnej spolupráce Rakúska a Slovenska veľvyslanectvo Rakúskej republiky v Bratislave a vznikol v spolupráci slovenských a rakúskych železníc.