Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Galérii Čadca sprístupnili výstavu umeleckého skla J. Zoričáka

Ján Zoričák Foto: uszz.sk

Ján Zoričák sa narodil na Slovensku, no dlhodobo žije a tvorí vo Francúzsku.

Čadca 11. augusta (TASR) – V Galérii Čadca dnes sprístupnili výstavu umeleckého skla z dielne Jána Zoričáka, ktorý sa narodil na Slovensku, no dlhodobo žije a tvorí vo Francúzsku. TASR o tom informovala Katarína Šulganová z oddelenia školstva, kultúry, mládeže a športu Mestského úradu v Čadci.

"Jeho nádherné diela obdivujú nadšenci umenia po celom svete. V ostatných rokoch vystavuje svoju tvorbu aj na Slovensku. Na Kysuciach máme možnosť stretnúť sa s jeho dielom prvýkrát. Návštevníci výstavy môžu obdivovať 28 unikátnych plastík zo skla," uviedla Šulganová.

Ján Zoričák sa narodil v Ždiari 13. novembra 1944. Vyštudoval sklárstvo na Sklárskej umelecko-priemyselnej škole v Železnom Brode, potom študoval na Vysokej škole umeleckého priemyslu v Prahe. "Štúdium ukončil v roku 1969, ale onedlho odišiel do zahraničia. Už v roku 1972 získal bronzovú medailu na výstave v skla v Mníchove, v roku 1980 Cenu Glaspreis vo Švajčiarsku, nasledovalo ocenenie v Španielsku a v roku 1984 aj cena za sochárske dielo v Bratislave. Jeho tvorba zaznamenáva úspech na celom svete," doplnila Šulganová.

Výstavu Jána Zoričáka potrvá v Galérii Čadca do 31. októbra 2017, vstup do galérie je voľný.