Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Týždni slovenských knižníc deti strávia rozprávkovú Noc s Andersenom

H. Ch. Andersen Foto: TASR/AP

"Jeho cieľom je jednoduchá vec, a to zviditeľniť knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie," povedala podpredsedníčka Slovenskej asociácie knižníc Andrea Doktorová.

Bratislava 26. marca (TASR) – Bratislava sa opäť zapojila do celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc. "Jeho cieľom je jednoduchá vec, a to zviditeľniť knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie," povedala podpredsedníčka Slovenskej asociácie knižníc Andrea Doktorová na dnešnej tlačovej konferencii, ktorá odštartovala jeho trinásty ročník. Pod mottom Knižnice pre všetkých potrvá akcia do 1. apríla.

Podľa Judity Kopáčikovej, podpredsedníčky Spolku slovenských knihovníkov, mládež najmä v kritickom veku od 13 do 17 rokov knižnice nepotrebuje navštevovať. "Už 20 rokov konštatujeme krízu čítania," podotkla. Z prieskumu, ktorý sa konal minulý rok medzi siedmakmi a ôsmakmi základných škôl a druhákmi stredných škôl, vyplynulo, že vyše polovica z 12.300 opýtaných detí nenavštevuje žiadnu knižnicu. "Takmer 50 percent respondentov čítanie nebaví, takmer 37 má zreteľne negatívny vzťah k čítaniu, v pracovných dňoch knihy nečíta 42 percent detí," zhodnotila Kopáčiková. Podľa nej je problém v tom, že učitelia často nevyžadujú od žiakov používanie iných informačných zdrojov, ako sú učebnice. Vytráca sa tiež súrodenecké čítanie a deti nedostávajú knihy ako dary. "Rodinné návyky sú dôležité, knižnice v tom nemôžu byť osamotené," dodala s tým, že knižnice by sa však mali zamerať na nové knihy, atraktívne prostredie či rôzne sprievodné podujatia. "Lebo takto gramotné deti nám potom nastupujú na vysoké školy."


Tu bude player


Otvorenie Týždňa slovenských knižníc je preto spojené aj s tradičným odovzdávaním ceny Slovenskej asociácie knižníc Sakačik 2011 a vrcholným podujatím bude 30. marca siedmy ročník Noci s Andersenom. Počas neho strávi rozprávkovú noc na "spacích miestach" v 181 verejných, obecných a školských knižniciach spolu vyše 7000 slovenských detí. Akcia sa koná vždy pred narodeninami dánskeho rozprávkara.

Podporovať čítanie u detí a vychovávať čitateľov od najmladšieho veku je zase hlavným poslaním Jarného maratónu s knihou. Ako dnes informoval riaditeľ mestskej knižnice Juraj Šebesta, v jeho šiestom ročníku bude prezentovaná tvorba spisovateľa Romana Brata. Z jeho knihy Škola za rohom sa bude v týždni od 26. do 30. marca čítať vždy v inej verejnej bratislavskej knižnici, a to v Starom Meste, Ružinove, Novom Meste, Petržalke aj v mestskej knižnici.

Tento rok pri organizovaní Týždňa slovenských knižníc spojili sily najväčšie knihovnícke združenia – Slovenská asociácia knižníc a Spolok slovenských knihovníkov.