Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výstava fotografií v Dome Matice slovenskej zachytáva kroje z Liptova

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Palkovič

V rámci projektu Sliačanské dievky a ženy vznikla digitálna zbierka fotografií ženského tradičného odevu v Liptovských Sliačoch v dvoch podobách - umelecká fotografia a odborná digitalizácia odevu.

Liptovský Mikuláš 13. októbra (TASR) - Folklórny súbor Váh v spolupráci s Liptovským kultúrnym strediskom (LKS) už niekoľko mesiacov pracuje na projekte digitalizácie dievčenských a ženských krojov z obce Liptovské Sliače. Výstavu fotografií s názvom Sliačanské dievky a ženy, ktorá prezentuje časť zdigitalizovaného materiálu, sprístupnili tento týždeň v Dome Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši.

"Liptovské Sliače sú obcou s bohatou folklórnou tradíciou, ktorá žije aj v 21. storočí. Tradičný odev v obci má veľa rôznych variantov, ktoré majú do súčasnosti v pamäti len jej najstaršie obyvateľky," informovala TASR metodička pre folklór LKS v Liptovskom Mikuláši Michaela Košová.

V rámci projektu Sliačanské dievky a ženy vznikla digitálna zbierka fotografií ženského tradičného odevu v Liptovských Sliačoch v dvoch podobách - umelecká fotografia a odborná digitalizácia odevu.

Fotografie sú podľa metodičky vhodné pre odbornú verejnosť – zachytávajú varianty odevov na rôzne príležitosti, detaily úpravy hlavy i výšivky, zdobenia, doplnkov.

"Pre širokú verejnosť sme pripravili výstavu z fotografií v tradičnom prostredí spracovaných starou fotografickou technikou - kyanotypiou," vysvetlila. Dodala, že tým zároveň vytvorili priestor aj pre prednášku o tomto zabudnutom spôsobe spracovania fotografií a tvorivú dielňu pre záujemcov o zoznámenie sa s ňou.

Projekt prepojil jednotlivé generácie a technológie s cieľom zobraziť, zdigitalizovať a zachovať krásu sliačanských ženských krojov do budúcnosti. Do nápadu sa zapojili občania, odborníci z oblasti etnológie a tradičnej kultúry pôsobiaci v regióne Liptov. Autorkami projektu, ktorý podporila Nadácia Poštovej banky, sú etnologička Jana Veselovská, fotografka Simona Lomnická a metodička Michaela Košová.