Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Kultúrne leto 2013 bude s koncertmi, potulkami mestom i divadielkami

Ilustračné foto Foto: Erik Ďuriš

Trnavské kultúrne leto je aj v tomto roku bohaté na ponuku podujatí pre všetky vekové skupiny návštevníkov.

Trnava 27. júna (TASR) – Trnavské kultúrne leto je aj v tomto roku bohaté na ponuku podujatí pre všetky vekové skupiny návštevníkov. Dnes sa začne Radničnými hrami na nádvorí historickej radnice, na programe je pražské Studio Dva s hrou Arnolda Weskera Ženy prežijú. V piatok 28. júna príde Túlavé divadlo s Bohom Woody Allena.

Od 29. júna do 3. júla zavíta na Trojičné námestie Kinematograf 2013 a v nedeľu 30. júna odštartuje dychová hudba Maguranka letnú sériu promenádnych koncertov v amfiteátri, ktoré každú nedeľu popoludní budú znovu tešiť najmä tých skôr narodených.

Ďalším obľúbeným seriálom sú nedeľné Potulky Malým Rímom, ktoré otvárajú inak neprístupné kúty mesta. Začnú sa 7. júla prehliadkou najväčšieho, dnes už nefungujúceho cukrovaru Uhorska, ktorý je technickou kultúrnou pamiatkou.

O týždeň neskôr je pripravená Kráľovská Trnava - po stopách kráľov, 21. júla bude jedinečná možnosť spoznať verejnosti roky nedostupný neskorobarokový tzv. Kačerov majer a po ňom židovský cintorín.

August sa začne prehliadkami františkánskeho a jezuitského kláštora, potom je na dve nedele po sebe pripravená prehliadka veľkolepého areálu bývalej Trnavskej univerzity, ktorý je roky pre verejnosť zatvorený, lebo je sídlom Vojenského archívu.

Do Promenády a amfiteátra presunuli na toto leto obľúbenú detskú akciu - Divadielko pod letným nebom pre deti od nula do sto rokov, ktoré zvykli bývať na pešej zóne. Hlavná ulica Trnavy je však v rekonštrukcii, a tak sa najmenší diváci môžu stretať pri divadielku každú júlovú nedeľu popoludní. Prvé predstavenie bude 7. júla, keď príde nitrianske Staré divadlo Karola Spišáka s hrou Po stopách Cyrila a Metoda. Pre mladšiu generáciu bude v Promenáde počas piatkových večerov Proma Frajdej – stretnutie s trnavskými kapelami a s ďalšími aktivitami.

Desiaty ročník medzinárodného festivalu Trnavský Jazzyk je naplánovaný na 2. a 3. augusta v amfiteátri. Vystúpia Peter Lipa, Iva Bittová, Miloš Bihári Trio, Juraj Griglák and company feat a ďalší. Od 4. augusta do 8. septembra budú v Bazilike sv. Mikuláša nedeľné večerné koncerty v rámci Trnavských organových dní, na ktoré organizátor Stanislav Šurin každoročne pozýva renomovaných interpretov. Folklórny festival Trnavská brána tento rok oživí Trojičné námestie od 16. do 18. augusta a okrem domácich sa predstavia súbory z krajín V4 . Popri týchto podujatiach pod gesciou samosprávy pripravujú vlastné akcie viaceré organizácie tretieho sektora.

Záver Trnavského kultúrneho leta 2013 bude od 8. do 15. septembra patriť oslavám 775. výročia udelenia výsad slobodného kráľovského mesta ako prvému na území Slovenska.